https://letterboxd.com/film/black-phone-2/
За разлика от повечето хора, които са големи противници на идеята един standalone филм да получава sequels, аз винаги приветствам с отворения обятия подобно проекти. Особено в случаи в които има години разстояние между release-овете на два филма, просто съм nostalgia merchant и се връщам в по-добри времена. Преди няколко години изгледах Black Phone (2021) и останах доста впечатлен. За разлика от продължението, първият филм си беше тотален трилър от всякъде (моят любим жанр). Оставих му впечатляващ рейтинг от 3 1/2 звезди от 5, което за моите Letterboxd стандарти е доста висок рейтинг (всичките ми рейтинги може да видите в линка най-долу). Излишно е да казвам, че отидох в кино залата с високи очаквания. Те бяха оправдани, но по различен начин.
Филмът коренно се отличава от предшественика си. От Трилър, какъвто бе оригиналът, създателите прескочиха жанра и го направиха традиционен психо-хорър, фокусирайки се върху друг главен персонаж, но уважавайки и надграждайки историята разказана в първия филм.
Изключително красиво заснет филм, което е много голяма хвалба излизайки от устата на човек, който изобщо не харесва снежни обстановки, тъй като в повечето случаи фонът е твърде бял и те отделя от детайлните на пейзажа. Най-добро впечатление ми остави изборът на режисьорите да сменят формата на заснемане, когато има сцена случваща се докато главният персонаж сънува (доста са). Рискът да стане манджа с грозде (без да навлизам в спойлери) бе голям, но добрата режисьорска дейност не само направиха продукта приятен за окото, но и лесно разбираем за по-простоватия зрител.
Поддържащата роля в този филм се изигра от главния персонаж в предходния - мога да кажа, че това също допринесе за доброто ми кино изживяване. Фин (както се казва момчето), беше отвлечено малко хлапе в първия филм, докато сега е тийнейджър изживяващ травмите на случилото му се преди 4 години. Ако бяха направили recast, голяма част от емоцията щеше да се изгуби, което ме кара да се радвам, че имаше тези години луфт в между първия и втория.
Подобно на първия - давам 3 1/2 рейтинг от 5. Шансовете sequel да надмине оригинала по оценка са много редки (да не кажа невъзможни), но в случаите когато дори успее да го изравни го смятам за победа.
С този рейтинг, Black Phone 2 става вторият най-високо оценен филм в моите очи, излязъл през 2025г, изоставайки само от Final Destination: Bloodline, който за мен е най-добрият в цялата поредица. Оставам моят Letterboxd с рейтингите на всички филми, които съм изгледал долу:
https://letterboxd.com/moravata/films/