Здравето и фитнесът са прости неща. Не говоря да ставаш някакъв безсмъртен свръх атлет, на олимпиада няма да ходим. Важи правилото, че 20% от нещата които правиш ще са отговорни за 80% от резултатите ти. Или по-просто казано, ако следваш няколко прости правила, можеш да си вдигнеш качеството на живот неимоверно много. За хранене и навици - алкохолът, цигарите и наркотиците състаряват и убиват мозъчни клетки и те правят шибан олигофрен. Отделно със смъртта на мозъчните клетки идва ефектът, че почваш да защитаваш лошите си избори на всяка цена. Особено често-срещан феномен при тревоманите. Иначе ако избягваш преработените храни, сведеш захарта до минимум и ядеш основно хубави неща с ясен произход, би трябвало да си ок за следващите 50 години. Също е добре да си готвиш сам ако можеш, нещата отвън са малко съмнителни понякога. Ясно е, че никой не е перфектен, случва ми се да изям някоя друга вафла или да се напия на рожден ден, но това са по-скоро изключения отколкото нормата.
За фитнеса и физическата активност и Рейн спомена нещо подобно. Просто. Трябва. Да. Си. Редовен. Това е, това е всичко. И естествено да не си пълен олигофрен на тема тренировъчна си програма, но общо взето 2-3 часа проучване ти стигат да започнеш без да се контузиш. Всичко останало са микрооптимизации и сигурно вършат работа на някакви по-високи нива, но за масата хора са по-скоро излишни. Вече ако тръгнеш да навлизаш по-дълбоко имат смисъл. Но на любителско ниво и тренирайки единствено за здраве за мене е безпредметно примерно да сравнявам съставни упражнения с изолиращи. "Брат, ако правиш 10 изолиращи за ръце вместо две съставни, ще качиш 5% повече мускулна маса, ще станат нещата, вярвай ми". Ок, да, сигурно, но при мен проблемът е, че ме мързи да си вдигна задника и да отида да тренирам и се връщаме на точка едно. Навикът е много по-важен от всичко останало.