Костенурките нинджа: Последният ронин

При всички положения това е един от най-нашумелите комикси писледните години и супер монго се радвам, че излезе и на български. Изданието на Артлайн е мега добро - твърди корици, голям формат, калъфче (като втора корица) - топ е. А и май го има вече доста намалено по разни промоции в озон.

Като дете на 90-те съм мега фен на костенурките нинджа и съм гледал де що има с тях - анимации, игрални филми, детски комикси и т.н. Така че е ясно, че за такива като мен това е носталгия, обаче дори да го изключим тоя момент, "Последният Ронин" наистина е супер качествена история. Мрачна, брутална, с много кървища и убийства - истинска нео-ноар атмосфера, с леки елементи на кибер-пънк, който винаги си е присъствал при TMNT.
18+ е, както се досещате, много сериозен тон, без никакви майтапчета и детинщини. Даже изобщо няма да спойлвам нищо, защото тя от самото начало е изпълнена с WTF моменти и само ще разваля кефа на някой, ако се реши да я прочете. Само ще кажа, че персонажите са написани убийствено добре - хем съдържат чертите на героите, които познаваме, хем са супер добре модернизирани и освежени, за да пасват на общата атмосфера. Историята е изградена на епизоди, като има непрекъснато някакви flashbacks, някакви туистове, напрегнати моменти, екшън и в крайна сметка поддържа високо темпо през цялото време - няма момент да не ти е интересен. Количеството между екшъна (разбирай бойни сцени и кланета) и историята е перфектно дозирано - няма залитане в едната или другата посока.

Артът също беше на много високо ниво - супер добре подбрани цветове и детайлни картинки, каквито винаги съм харесвал. Много радваше окото, дори само да си го разглеждаш ей така.
Комиксът беше толкова успешен, че по него ще правят R rated игрален филм и ТВ игра, което говори достатъчно какъв потенциал има в историята. Аз лично рядко толкова харесвам някоя графична новела, но тука просто се размазах от кеф, така че взимайте смело, ако ви попадне.