3 от 5-те ми филма съм убеден, че единствен съм гласувал за тях, така че пригответе се за deep cuts. 😃
Така, защо Майкъл Клейтън? Най-трудно ми беше да реша за петото място, останалите 4 си бяха бетон. Имаше доста възможности, някои от тях вярвам, че ще ги видим все пак и ще обсъждам тях тогава. Майкъл Клейтън в ерата когато се появи, по-скоро изглеждаше като бълнуване и преувеличаване на левичари, относно заплахата от прекаления капитализъм. И е факт, че филмът си има моменти, които са over the top. И все пак, в много отношения той се оказа пророчески. Най-големия бич пред обществото в нашето време е мощта на големите корпорации и до какви крайности може да достигне капитализмът, когато регулациите ги няма. Понеже не искам да навлизам в спойлери, спирам дотук. Иначе и самия каст е много силен. Точно в този период Клуни участва в цифра филми на социална и политическа тематика, като почти няма слаб сред тях, реално много подценен като актьор, поне от публиката и в Клейтън прави прекрасен протагонист. Разбира се, Тилда Суиндън разбива като злодей, това е един и от малкото и филми в които не изглежда визуално като изрод. А също пичът който играе Артър ми хареса, да играеш автентично полудяващ човек не е най-лесното нещо, особено когато зад това полудяване стои конкретна причина. На пръв поглед Майкъл Клейтън може да изглежда като поредната правна драма, но когато филмът се гледа днес, чувството е почти все едно четеш 1984 на Оруел, няма как да останеш безразличен и да не видиш паралелите с реалността.