10. Jericho Judas No Music Entrance
Слагам го специално, за да троля @baikiro. За мен това е пикът на интеграцията на публиката в кеч шоуто. Да, и преди това пееха и тананикаха с песните на кечистите, но тук сме на съвсем друго ниво. Историята е, че Джерико фюди с MJF и ентранс музиката му е забранена за този мач. Защо точно, не съм запознат, а и доколкото знам, самата вражда не е особено обичана от феновете. Имаше такъв тренд и преди това, феновете да пеят песента му заедно с него. AEW специално направиха тази стипулация, за да създадат такъв момент, в който цялата публика пее без музика. Даже може да видите Джерико как дава знак на анаунсърката да млъкне, за да не развали момента. Работи като момент, но не е нищо особено в контекста на цялата вражда, затова получава и последното място в класацията.
9. Jericho Shits On Stephanie McMahon
Не е точно момент, по-скоро серия от моменти и не мога да избера само един, затова поствам компилация. Всички знаем за историята на Стефани Макмеън, в която трябваше да се омъжи за Тест, но се оказа, че Хиксовете я е дрогирал и са се оженили в някаква Макдрайв църква във Вегас. Стефани все пак остана с Хънтър, което доведе и до множество курвенски обвинения и скандирания към нея. Този аспект си остана част от образа ѝ дълго време и тук виждаме пика му. Обидите на Джерико някакси винаги са били най-забавни и креативни и също бяха сериозна част от образа му известно време.
We’ve got a man-beast and a hose-beast!
I’m gonna take care of that smelly, greasy, nasty animal… and I’m gonna get you too, Rhyno!
We’re dealing with the GORE and the WHORE!
A bargain basement slut!
8. Jericho Trolls Crowd
Към края на 2011-та, WWE започнаха да излъчват някакви криптически промо клипчета с момченце и момиченце в училище. Говореха на разни библейски тематики и споменаваха “краят на света, такъв, какъвто го познавахте” и че някой ще се завърне на 02.01.2012. Този някой, се оказа Джерико, като не можах да намеря точния момент никъде. На кратко, гимикът беше, че излиза, надъхва всички да скандират и да откачат и си тръгва. Правеше го после по време на мачове, някъде тогава май се появи и якето с коледните лампички. Какво общо има това с промо клипчетата? Не знам. Класическа глупост от Феда по него време. Правили са го и преди с Бродус Клей, който трябваше да дебютира като някакъв надъхан здравеняк според промо клипчетата, а накрая излезе Фънкозавър. Все пак трол гимикът беше доста иновативен и ме е яд, че го зарязаха толкова бързо. Показваше феновете като някакви дресирани тюлени и вероятно е отивал в някаква библейска посока тип “антихристът ще бъде безусловно обичан”. Едва ли ще разберем някога, но беше едно от малкото свежи неща по него време и не съм изненадан, че Джерико е замесен.
7. Jericho Is A Conspiracy Victim
Момент, свързан с нещо по-нагоре в списъка. След като губи крюзъруейт титлата, Джерико се обявява за жертва на конспирация от страна на JJ Dillon и WCW. За да разреши проблема, отива в столицата и започва да си търси правата в различни институции. Любимият ми момент е като се опитва да влезе в Белия Дом и казва “президентът ще ме приеме със сигурност, чувал съм, че е Джерикохолик”. Става въпрос за Бил Клинтън, който почти сигурно е алкохолик, съдейки по сегашния му външен вид. Адски креативно от страна на Джерико в доста нетипичен за WCW сегмент.
6. Cody & Co Brawl With The Inner Circle
Основоположна вражда за ME сцената в AEW. Тук по-скоро си личи брилянтната хийл работа на Джерико до този момент. Кариерният ренесанс като Le Champion беше доста изненадващ, но за сметка на това топло приет от феновете. Самият сегмент изкарва най-доброто и от Джерико, и от Коди. Моментът е универсално харесван, като дори Джим Корнет, който е върл хейтър на AEW се беше изказал ласкаво. Всичко е перфектно направено - от троленето на Джерико, до реакциите на Коди, завръщането на DDP и последвалия въргал.
5. Y2J Debuts
Който не го е живял, няма как да знае колко голям беше хайпът покрай Y2K. Почти всяка седмица в новините ни обясняваха, как ще гърмят централи и падат самолети, защото като превъртим часовниците в 2000-ната година, всички компютри ще мислят, че годината е 1900-ната. Реално наистина е имало страшно много софтуер, който ползва само две цифри за годината в датата, но този проблем е бил известен отдавна и масово пачнат. Все пак медиите се бяха хванали като удавник за сламка за тази история. Сравнително скоро (2038) ще има подобен проблем с UNIX таймстампа, да видим дали пак ще откачат. Разказвам всичко това, защото Y2J гимикът имитираше нещо огромно и реално беше трамплин за Джерико на едно по-високо ниво, което той заслужаваше. Самият дебют не е нещо специално. Скалата си реди заучените фрази, след което Джерико реди своите. Но наистина демонстрира отношението на Феда към Джерико и контрастира с отношението на WCW.
4. Jericho Hires Protection
Първият досег на Джерико с ME-сцената. Предизвиква Хиксовете на мач за титлата тук и сега и Хънтър като по чудо се съгласява. Анаунсърът съобщава, че за този мач Джерико е наел охрана и излизат APA. Така сме сигурни, че няма да има намеси в мача. Пълен шах и мат за Хиксовете, който на всичкото отгоре губи мача и Джерико я вдига. За съжаление по-късно вечерта, Хънтър заставя Ърл Хебнър да анулира мача и титлата му е върната. WWE тестват реакцията на публиката към Джерико и не са разочаровани. По-малко от две години по-късно ще му дадат Undisputed титлата. Знаков момент за Джерико, но малко не му стига да се добере до топ 3.
3. Jericho Is The Man Of 1004 Holds
Много се е изписало за този момент през годините, в днешно време има мемета с него. Кефи ме презентацията на WCW от него време, защото ако си талантлив, можеш да си изпросиш свобода и да си иновативен. Естествено трудно ще се добереш до ME заради интригите, но този вид мислене създава доста интересни неща. Джерико излиза с една пачка хартия за иглен принтер и започва да обяснява, как знае 1004 захвата, като всеки втори е armbar. Продължава и по време на рекламите, като се връщаме в шоуто и той още си каканари. Сегментът е част от враждата му с Дийн Маленко (човекът с 1000 захвата), но за нея малко по-късно. Нещо, което стана известно по-късно покрай засилващия се достъп до интернет, но за мен заслужава да е в топ 3, тъй като още се говори за него. Освен това без този сегмент нямаше да имаме всички останали Джерико гимици, в които успява да издигне парче хартия, фикус и думата “IT”.
2. Jericho Turns Heel On Shawn Michaels
2008-ма ми е останала в съзнанието като сравнително постна година от страна на WWE. Като изключим естествено враждата между Джерико и Майкълс. Джерико се връща през 2007-ма общо взето с леко подобрен стар образ. Вместо Y2K, разбивахме кода и цялото нещо се изтърка сравнително бързо. Няма да влизам много дълбоко в сторилайн причините за търна, само ще кажа, че са сравнително прозаични. Майкълс победи Батиста като фейкна контузия в коляното. Джерико беше гост-рефер и не му хареса. Майкълс беше пенсионирал Флеър предната година и Джерико съвсем откачи с обвиненията, че Шон не е този, за който се представя. Търнът приключи в издание на Highlight Reel, където Джерико разби главата на Майкълс в телевизора. Тук се роди и новият образ на носещият костюм и говорещ заплашително Крис Джерико, който остана най-интересното нещо за тази година, може би и за следващата. Друг хайлайт от тази вражда е моментът, в който Джерико претрепа жената на Майкълс. Цялото нещо е бочнато и общо взето я цапна наистина, но това само добави към историята, тъй като после пуснаха снимки как лицето ѝ прилича на компот. 10/10 вражда, която даже не помня кой спечели. В крайна сметка Джерико взе WHC титлата и изкара с нея до края на годината. Нямаше кечист с по-добра работа и по-силни реакции от него по това време.
1. Slamboree ‘98 Cruiserweight Battle Royal
Ще дам малко предистория и ще обясня защо го слагам на първо място. През 97-ма и началото на 98-ма, Джерико развива героя си на самозабравил се задник и дърпа всякакви забавни промота. По негови думи от документалката Breaking The Code “Казаха ми, че мога да говоря за каквото поискам. Така и направих”. Говори глупости на микрофона (unten glieben glaben globen), бърка имената на интервюиращите го (Шавони - Скиавон) и като цяло е дразнещ глупак. Основно фюди с лучадори, като в крайна сметка печели крюзъруейт титлата. Побеждава различни крюзъруейти, като събира разни трофеи от тях - лентата на Диско Инферно, хавайското облекло на Принц Айукея и маската на Хувентуд Герера (запомнете го, ще стане важен малко по-късно). След като печели титлата от Рей Мистерио, започва да враждува с Дийн Маленко, като дърпа всякакви абсурдни промота за него, вади портрет на баща му и го обижда, както и фамозните 1004 захвата, които са от същата вражда. Забавното в случая е, че Маленко е абсолютен дървар на микрофона и цялата вражда се носи на плещите на Джерико. Мачът на Slamboree 98 е кулминацията на цялата вражда. Обявен е Battle Royal основно от лучадори, като победителят ще се бие с Джерико за титлата веднага след мача. Джерико представя всички лучадори докато излизат, отново абсолютен хайлайт на кариерата му. Поствам кратко резюме, но направете си услуга и изгледайте цялото нещо.
Super Calo is the master of trick-track and da-funk. Chavo was a great bartender, but he’s the scourge of the Guerrero family. Ciclope sold chimichangas. Damien uses paint because he can’t afford a mask. El Dandy is a Lou Ferrigno look-alike. Juvi drives a rusty El Camino, and he’s ugly! Marty Jannetty will rock rock never stop and rock rock till you drop! Kidman is a lost soul, but Jericho has some lotion for his itch. Lenny Lane still owes Jericho a Loverboy tape. Psychosis has a collection of hubcaps. And Silver King will become a Golden King after twelve victories!
Накрая на мача остават само двама кечиста - Сиклопе и Хувентуд Герера. Двамата си стискат ръцете и Хувентуд се самоелиминира. Сиклопе сваля маската и се вижда, че всъщност е Дийн Маленко. Легитимно един от най-големите попове в историята на WCW и абсолютно всичко е заради отличната работа на Джерико през последната една година. Да, вероятно не е най-добрата му вражда и най-добрите му мачове. За сметка на това е абсолютно свидетелство за таланта му и как успява всеки път да прави от нищо - нещо. Затова и винаги ще си остане на първо място в класацията ми.