THE ENEMY Интересна тема е и тук навлизам в оф топик, но съвсем не съм съгласен, че матриархатът е провален режим, като дори много от древните цивилизации, а и по-малки племена са живели в подобни системи, издигали са дори жени богини в култ.
Матриархатът е провален от гледна точка на еволюционната теория. Всяко едно общество, което е довело до днешната цивилизация е било патриархално, или е било победено от такова. Дали това е хубаво, или лошо, няма да коментирам, защото няма как да знам. Качествените оценки не ме интересуват в случая. Това е, което е. 😄 Според мене феноменът има чисто биологически причини. Когато имаш матриархат в някакъв родово-общинен или античен строй, жените доминират, една жена може да има много мъже. Следователно, в общия случай, никой не e 100% сигурен кой е баща му, трудно е да имаш семейства, родове, традиции и т.н. Женските богини са си съвсем друго нещо, тях си ги е имало винаги по ред причини.
Сравни с патриархалното общество, което може да се сведе до моногамия, наложена със сила. В този случай имаш семейства, следователно родове, следователно традиции и ясна структура, която се предава от поколение на поколение. Когато го поддържаш достатъчно дълго, получаваш наследствена йерархия, следователно дългосрочна организация, следователно цивилизация, която се разпространява не само пространствено, а и времево. Да, да, има общества в древността с многоженство, но те са по-скоро изключението. А и за тях важи това донякъде. Българите до цар Борис са били такива, между другото. 😄