Мога да говоря повече за съветски филми, отколкото за руски. Руснаците също имат попадения през последните 35 години, но просто не ги следя толкова. @Diego Aires спомена някои класики, но ще се опитам по ред.
Комедии
Трилогията за Шурик - "Операция Ы", "Кавказка пленница" и "Иван Василиевич сменя професията" са ги въртяли до скъсване по кабеларките, даже имаше и двд-та едно време. Последният филм е по Булгаков, между другото, не че много се познава, защото незнайно защо намесват и Шурик. Общо взето комедията се базира на това, че героят е някакъв обикновен тип, който влиза в странни ситуации. В случая на Иван Василиевич, даже пътува във времето. Забавни филми, въпреки че влизат в сюрелизъм от време на време. Няма я типичната руска тъга и безизходица. Можете да си изключите мозъка и да се забавлявате.
Разни филми с Надежда Румянцева - не знам колко са, но се сещам за "Девчата" и разни подобни. Общо взето главната героиня винаги я пращат на странни места - да работи готвач в Сибир, да зарежда коли на бензиностанция и т.н. А тя е някакво момиченце 1.50. Подобно на Шурик, но не толкова изчанчено.
Диамантената ръка - така и не съм го гледал, но Диего го спомена. Дефакто сюжетът е правен много пъти, даже мисля, че е по-скоро американски, а не руски. По грешка слагат диамантите в гипса на Юри Никулин и контрабандистите го преследват да си ги вземат. Подобен на филмите за Шурик отново, даже режисьорът е същият. С разликата, че Никулин е доста по-способен комедиен актьор и бивш цирков клоун. 😄
Берегись автомобиля - не съм го срещал преведен на български, трябва да е "Пази се от автомобила". Става въпрос за крадец на коли, но такъв с морален кодекс. Крадеше колите само на разни измамници и схемите за краденето им бяха от абсурдна по-абсурдна. Отделно има подсюжет с една пиеса на самодейни актьори, мисля, че имаше и още линии, които се връзват всичките накрая. Доста по-интелигентен филм от горните, който изстрелва и Инокентий Смуктоновски към славата. Адски забавен, особено кулминацията.
Филми на Рязанов - слагам ги под общ знаменател, не са точно комедии, по-скоро избиват на някаква мелодрама в един момент. “Ирония на съдбата” е най-известният му филм, като него го пускат на 31-ви Декември всяка година по националната им телевизия. @mr_enchev беше написал повече за него. Ще спомена също, че цялата ситуация се създава от строенето на еднакви панелки, което е обяснено в интрото на филма. Също е много странно скалъпен, понеже главната героиня я играе Барбара Брилска, която е полякиня, а я озвучава друга актриса. Другото, което имам да кажа е Иполит did nothing wrong. Останалите филми на Рязанов също не са лоши, но имат някакъв такъв анимационен аспект, където героите много не приличат на истински хора. “Офисен романс” е подобен. “Гара за двама” е може би най-добрият му филм, но и там го има този аспект. Самият филм е по-сериозен и отива вече към драма, също доста силен, ако си падате по такива неща.
Любов и гълъби - мамата си ебало, не знам какво да кажа за този филм, освен че е адски странен и същевременно смешен. Животът на село е представен сюрреалистично и пак е пълно с много смахнати моменти. Говорът им е също адски странен, на мене ми трябваха субтитри, въпреки че знам руски сравнително добре. Бих го оприличил на това да гледате ирландски филм или нещо от този род. Сниман е страшно красиво, за сметка на това и го препоръчвам на всеки, на когото му се гледат нетрадиционни и интересни неща.
Особености на националния лов/риболов/каквото се сетите - един от онези филми, които или го схващате веднага, или грам не ви кефи. Шегата общо взето е, че отиват да ловуват, но дефакто са пълни пияндурници и се смазват от водка и глупости. Вкючва неща като да отидат погрешка във Финландия, един от героите, който е генерал, да си викне хеликоптера да им донесе водка, една крава, която влачиха след себе си в целия филм и накрая се озова в един самолет и т.н. Забавно несериозен филм.
Теория на запоя - малоумен филм, който ми е guilty pleasure. Главният герой се събужда в едни храсти и пита някакво момче къде е, при което то му отговаря “Москва” и следва логичния въпрос “Снощи как съм приземил самолета?”. От там почва цяла пиянска история, която е пълна простотия и не знам как я гледам до края всеки път, но съм го правил прекалено много пъти.
Графити - абсолютна простотия с патриотични нотки и беше забавна като цяло. Има култови реплики като “Лежал си в затвора?” “В нашето село всеки е лежал за нещо”. Не съм я гледал скоро, но помня една култова сцена с един камион - лайновоз.
Aндрей Тарковски
Слагам го в категория сам по себе си, защото творчеството му не прилича на никой друг съветски режисьор, за световен можем да спорим, но пак няма много. Филмите му са нереално красиви, сюжетите са крайно изчанчени и ти бъркат в главата на много нива. Буквално можеш да спреш всеки един кадър, да го сложиш в рамка и да го закачиш на стената. Дефакто съм гледал само “Валяка и цигулката”, “Сталкер”, “Соларис” и част от “Огледалото” (много тежък филм, не можах да издържа). Огромен фен съм на книгата “Пикник край пътя” и филмът “Сталкер” е базиран на нея, въпреки че няма почти нищо общо като сюжет, освен две-три наименования и че се развива в подобна вселена. Вероятно това е най-известният му филм и е плод на абсолютно душевно изтезание. Снимат го един път по сценарий на Стругацки (авторите на книгата), но когато промиват лентата, техниците прецакват нещо и във всяка сцена доминира зеленото. Филмът естествено е изхвърлен. След това Тарковски изперква съвсем, изхвърля стария сценарий, Стругацки му измислят нов главен герой, когото просто наричат “сталкера - изрод” и целият филм е сниман наново и е абсолютен шедьовър. За съжаление ще бъде виновен и за смъртта на режисьора, защото снимат в тежко замърсен регион на Естония и това му се отразява много зле. Примерно има една сцена, в която пада някакъв странен сняг в реката посред лято (връзва се много със сюжета на филма, който е научнофантастичен), а това всъщност е химичен отпадък от близкия завод.
Световно известни филми
Москва не вярва на сълзи - беше споменат и по-нагоре в темата. Единственият съветски филм, печелил Оскар. Крайно женски филм, но със супер интересна и драматична история. Много е изпипан откъм детайли, герои и мотивациите им. Филмът се развива в две част и проследява живота на три момичета, които са се преместили в Москва, за да работят. Първата част се развива през 1958-ма, а втората горе-долу в сегашно време, мисля че 1978-9 (филмът излиза 80-та). Частта в 50-те е много изпипана и има страшно много детайли, които открояват двете реалности, но е много лесно да бъдат пропуснати от сегашна гледна точка. Виждаме милиционери, които се карат на двойки, които вървят прегърнати по улиците. Две от героините случайно срещат Смуктоновски и ги боли шперца за него, понеже тогава още не е известен, а 20 години по-късно е мегазвезда. Един герой споменава Женя Евтушенко, който тогава е прохождащ поет, а по-нататък ще стане световно известен, но другите не са го чували. Иронично, Евтушено живее в същата сграда, в която те се намират докато се провежда този разговор. Има герой, на когото му личи, че е бил на война и има медал на десантна дивизия, но не е пояснено. Тези неща не са основни за сюжета, но ги споменавам за да подчертая нивото на детайл. Показано е също как живеят бачкаторите в контраст с номенклатурата. Драмата няма да я спойлвам, но пак е адски добре направена. Втората част не ми е толкова любима и съдържа една от най-абсурдните бойни сцени, които съм гледал. Но все пак има известна доза чар в нея и е интересно да гледаме как са се обърнали съдбите на героите като сме прескочили 20 години. Вероятно съветският филм, който съм гледал най-много пъти.
Куриер - много ме радват филми от жанра “slice of life”, в които просто прекарваме някакво време и виждаме обикновения живот на някой герой. Такъв тип филма са Napoleon Dynamite, Garden State, Boyhood, Ghost World, Dazed And Confused, American Graffiti. Куриер също е от този жанр, въпреки че е излязъл през 86-та, много преди голяма част от споменатите филми. Проследява няколко дни от живота на едно момче, което тъкмо е завършило училище, но не е влязло в университет и работи известно време като куриер за някакъв вестник. През очите му виждаме доста аспекти от съветската реалност, кой как живее, какво прави през свободното време, какви са му проблемите, даже има и загатнато за войната в Афганистан. Между другото във филма има сериозно количество брейкденсинг, което не знаех, че е било нещо популярно в СССР тогава, но явно съм грешал. Много любим филм, гледал съм го няколко пъти и препоръчвам горещо. Шахназаров има още един филм на съветска тематика, който е сниман 2008-ма и се казва “Изчезналата империя”. Пак е подобен като жанр, но с по-висок бюджет и повечко социален коментар.
Сибирският бръснар - няма как да го пропусна в тази част, тъй като е може би най-известният руски филм извън Русия. Много поамериканчен сюжет и начин на изпълнение, но все пак интересен. Става въпрос за интригата на един американец, който иска финансиране за машината си за сечене на дърва в Русия (машината се казва “сибирския бръснар”). Докарва дъщеря си при него, за да влезе под кожата на един руски генерал, който трябва да му отпусне парите. Замесва се и един млад кадет на офицерската школа, който се влюбва в нея и от там идва драмата във филма. Като история не е кой знае какво, но има пълни култажи и отново доста детайлни сцени.
Левиатан - още се възстановявам от този филм, май пак имаше много номинации за награди. Излязох много сдухан от него и препоръчвам с две ръце. Накара ме да чувствам някакви неща, което е рядкост за съвременен филм. Даже не искам да си спомням сюжета, някой друг ако го е гледал да сподели.
Майсторът и Маргарита - става въпрос за филма от 2024-та, не за сериала на Бортко, който е ебати ужаса. Най-добрата екранизация на книгата до момента. Аугуст Дийл, който е немец, играе Воланд и просто прави целия филм. Много ме е яд, че успях да намеря версия само с руски дублаж, което е стандартно за тях. Иска ми се да го намеря само с оригиналното аудио, където мешат немски/руски/английски. Страшно добре направен филм. Може би са прекалили една идея с дигиталните ефекти, но останах много доволен. Не е точно по книгата, но много добре са уловили духа на Булгаков и самата история във филма, макар и леко преиначена, пак е доста завладяваща.
Разни
Кин-Дза-Дза - пълен култаж отново. Филм за отвличане от извънземни и всички последствия от това. Прилича малко на Пътеводителя на галактическия стопаджия, като се замисля. Основният детайл, с който е известен в България е, че извънземните са опростили езика си до такава степен, че имат само две думи. “Кю” означва всички псувни, а “ку” - всички останали думи. Или май беше обратното. Топ филмче, много съм се смял, но не съм го гледал отдавна. Трябва да поправя тази грешка.
Бялото слънце на пустинята - има определен жанр съветски филми, който се нарича “ийстърн”, подобно на уестърните. В случая каубоят е заменен с червеноармеец през гражданската война, прерията с пустинята в Узбекистан, или някое такова място, индианците - с араби. Червените освобождата някакъв град, заедно с харема на някакъв местен деребей. Главният герой трябва да преведе жените до някакъв друг град, но се случват определени засечки и трябва да защитава града сам срещу банда резаци. Краят си е тъжен по руски, но самият филм е адски интересен. Друг забавен факт е, че този филм се пуска на руските космонавти преди всеки полет по някаква причина.
Белоруската гара - отново много обичан руски филм, който не знам в каква категория да го сложа. Става въпрос за четирима ветерани от войната, които не могат да се впишат в съвременния свят. Почти във всяка сцена го има този тон, сюжетът отново не е нищо особено, драмата идва от самите герои. Не знам какво мисля за този филм, честно казано, просто го слагам тук, защото е известен.
Тук е мястото да спомена, че голяма част от тези филми ги има безплатно с HD и нагоре качество в канала на Мосфильм със минимум английски субтитри, понякога има и български. Руснаците може да са всякакви, но си ценят културата и изкуството, за разлика от нас.
Две-три думи и за “Кухня”. Тежко дебилен сериал. Ранните сезони са по-забавни от по-късните, където вкараха една камара ненужни герои. Гледал съм го два пъти и има доста култажи. Благодарение на него си подобрих руския значително. Единственото по-дразнещо нещо е, че буквално саундтракът им е 8-10 песни и те се извъртат във всеки епизод. Всеки епизод буквално завършва с монолог и една и съща песен. Ако гледаш няколко един след друг, става тегаво след известно време. Но освен музиката, имам само хубави спомени. И него го има в тубата безплатно.