baikiro Изобщо не съм фен на Ферис Бюлър. Много ме дразни главният герой
Не ми е любим филм и на мене. Иначе е много добре сниман, особено оная масовата сцена с парада и финалната сцена, в която Ферис минава през дворовете. Разни неща като сцената в ресторанта са правени много набързо, заради някакви ограничения, но не им личи грам. Отделно знам, че филмът претърпява бая промени, както в сценария, така и в монтажа. Смесена манджа ми е... Кефи ме атмосферата и начинът, по който е направен. Матю Бродерик дразни страшно много в главната роля. Имаше теории, че може би това е смисъла и главният герой всъщност е Камерън, а Ферис е някаква проекция на съзнанието му. Като цяло има доза истина. Алан Рък е на 32 като е сниман филма и играе тинейджър. Най-плашещото е, че му се получава, нямаше да разбера, ако не бях изчел тривията в imdb като го гледах за пръв път. 😄 Сигурно е ролята на живота му, не съм го срещал в нищо друго. Но, да, има филми на Джон Хюз, които са ми по-любими, примерно Breakfast Club.
Бях писал и в темата за руските филми. Стана ми много любим филм, гледах го за пръв път преди няколко години. Препоръчвам дори и да не сте фенове на руските филми, по-скоро не се усеща като такъв. Става въпрос за едно момче, което завършва училище, но не му стига успеха да влезе в университет и вероятно ще го пратят в армията. Тогава върви войната в Афганистан и най-вероятно ще го пратят и него, което е загатнато във филма, особено в края и вероятно също му тежи на съзнанието. Междувременно майка му го урежда на работа като куриер в някакъв вестник. Покрай куриерстването се запознава с дъщерята на някакъв професор и започва да го троли жестоко. Въобще, целият филм си е някакъв вид тролеж по богатите, номенклатурата, възрастните, работодателите му и обществото като цяло. Даже съм чувал изказвания, че предрича падането на СССР, в което със сигурност има нещо вярно. Има и друг интересен аспект, показва животът на младите по него време такъв, какъвто е. Главният герой се вози в метрото, изшива се от работа да кара скейтборд, разни деца покрай него играят брейк, Адидаса и Тоблерона още от тогава ги имат за символ на статус. Има един момент, където няма къде да ебе и се моли на негов приятел да го пусне у тях да клеца, ходи на някакви строежи и си представя, че е на плажа и върви по пясъка, има и други култажи. Саундтракът е също много 80-тарски, правен е на синтезатор и е напълно оригинален. Филмът е качен в канала на Мосфильм, може да го гледате в 4К, даже има български субтитри.