Гледах го скоро, специално за класацията. Адски красив филм, всичко е едни цветове, сенки, просто невероятно. На Майкъл Ман не съм гледал нищо друго. Единственото, което ме прецака този път е, че гледах Director's Cut. Каквото и да правите, не гледайте шибания Director's Cut. Добавените сцени са от някакъв източник с прецакано качество и някои сцени минават изведнъж от картина, чиста като сълза, към камера от 75-та извадена от задника на маймуна. Театралната версия е истината, намерете някой огромен телевизор и си я пуснете, няма да сбъркате. Всеки кадър е шедьовър.
За сюжета, филмът е по първата книга за Ханибал Лектър, Червеният Дракон. Има друг филм с Ед Нортън и Антъни Хопкинс, който е по-достоверен с книгата, но мене лично не ме кефи като филм. Има по-добри актьори, по-голям бюджет, краят е направен както трябва и не работи толкова добре, колкото Manhunter. Има нещо в този филм, което просто ти изкарва психологическото състояние на Уил Греъм на преден план, чрез атмосфера, музика и игра, което го няма в другия филм. Убиецът също е изигран перфектно, актьорът е адски противен и всяка сцена с него те държи под напрежение. Лектър не е толкова голяма част от филма, но играе ключова роля. Тук го изпълнява Браян Кокс, който се справя отлично. Да, образът на Ханибал е синонимен с Хопкинс, но в контекста на филма, Кокс е точно това, което трябва да е. Изборетателен, манипулативен и гнусен психопат.
Краят ми е единственото оплакване от филма, защото е направен адски некадърно. Red Dragon има обективно по-добър край. Честно казано не ми пречи, на фона на абсолютното кинематографично бижу, което е останалата част от филма. Пускам и любимата ми сцена с тигъра, просто защото не мога да не я спомена и нея. За съжаление само в 720p (гледайте шибания филм с възможно най-високо качество 😄 )
Бях писал и в другата тема, пълен куриоз е този филм и много забавен. Сигурно пак го има безплатно в тубата. Но не ми се нарежда в топ 5. @King of Jotunheim може да каже повече по въпроса.