uncleG За Лебвоски мога да напиша цяло есе, но ще се опитам да съм кратък и съдържателен. Гледал съм го над 10 пъти и всеки път като го гледам, откривам нови неща. Гледах го за пръв път като бях на около 21 и остави някакво огромно впечатление у мене, като пример за супер естествена актьорска игра. После прочетох, че актьорите са изиграли сценария преди това, направили са една камара импровизации и братята Коен са задържали най-добрите. Затова и диалогът звучи толкова естествено. Всяко "ъм", "аха", мимика и т.н. е импровизирана предварително и след това вкарана в сценария. Бриджис ми е от любимите актьори въобще, като специално с този филм с Джон Гудман са 50/50 за това кой открадва всяка сцена. Абсурдно цитируем и крайно забавен филм. Знаем историята, за това как създава цяла религия и т.н. Култова класика с много фенове. Но винаги има едно огромно НО. Всеки път като го гледам и всеки път се питам "за какво всъщност е филма?". Не каква е историята, въпреки че и историята има по-скоро странен и неудовлетворителен край. Филмът решава просто да приключи след смъртта на Дони и това е. Да, разкриха голямата мистерия за Големия Лебовски, но последствията от това бяха точно никакви. И отново се питам за какво точно е този филм? Какво означава всичко това, защото в крайна сметка трябва да означава нещо?
Моята теория е, че филмът е за войните на Америка през 20-ти век и как всяка една война прецаква съответното поколение, което я води. Всъщност, войната се споменава толкова много пъти във филма, че чак е нереално колко много хора пропускат точно този аспект и просто го гледат за да се смеят на глупости. По ред на номерата.
Големият Лебовски - споменава, че се е бил в Корея и там е останал инвалид. Това му е докарало някакъв комплекс да ламти за постижения. В началото го виждаме сниман с Нанси Рейгън, примерно. Връзката е интересна, защото Роналд Рейгън натворява една камара изродщини в Южна Америка.
Уолтър - Smokey, this isn't 'Nam, there are rules here. Уолтър се е бил във Виетнам и някакси още е обсебен с войната 20 години по-късно и по някаква причина с американската външна политика. Всичко се обръща на разговор за Виетнам. Ако не ви стига това, Уолтър е приел юдаизма, заради жена си, с която вече са разведени. Но постоянно го обръща на въпрос и говори някакви про-Израелски неща и за техните войни в близкия изток.
The Dude/Maude/Donny/Smokey - Отново свързани с Виетнам, просто някакси от другата страна. Всичките са застаряващи хипита/феминистки, които вече не са на място в сегашната епоха. Но общото е, че по един или друг начин или са протестирали, или не са искали да участват във войната. The Dude изрежда една камара активистки глупости, от които е бил част, а за Smokey казва, че бил conscientious objector, т.е. привикали са го на служба, но е отказал поради морални причини. Мод си е типична феминистка, Дони го слагам с тях, защото накрая разбираме, че е бил сърфист и пак се връзва със субкултирата. The Dude общо взето всеки го използва за мръсните си цели, както се е случило и с цялото му поколение.
Немците - някакси обсебени със скопяване и ми бият на метафора за какво САЩ са направили с Германия след ВСВ. Резнали са им гениталиите и сега са някакви странни андрогенни и материалистични хора, чисто политически имам предвид. И донякъде културно. 😄
Пропускам някои герои като Бъни Лебовски, Каубоят и Джаки Трийхорн, но и те много лесно могат да бъдат набутани в съответните кутийки.
Ако и това не ви стига, филмът се развива през 92-ра, по време на първата война в Залива. Даже с това започва, речта на Буш срещу Садам - This will not stand! This aggression against Kuwait will not stand! Садам раздава и обувки за боулинг по време на халюцинацията на The Dude.
Много любим мой филм, както е очевидно вече. Интересно ми е има ли някакви екстри в DVD-то.