dmtbg Star Wars: Knights of the Old Republic
Най-чаканата и хайпвана за мен игра. Помня като излезе трейлъра през 2002-ра, беше в оборотните дискове, които ги даваха заедно с PC Mania. Бях на 12 и очите ми щяха да изскочат от орбитите. Не бях огромен фен на Elder Scrolls, Neverwinter Nights и т.н., а KOTOR си е точно такъв тип игра, даже май ползва DnD енджина от NWN, която също е правена от BioWare. Но за сметка на това бях непоправим фен на Star Wars и чаках с нетърпение да излезе KOTOR. Обикновено след толкова хайп винаги съм оставал разочарован, но това беше един от малкото пъти, в които играта надмина хайпа.
Разказвал съм тази история и в друга тема, но дълго време не можехме да намерим пиратско копие. Тогава съм бил сигурно на модемен интернет още, имах приятели на някакви мрежи 16Kb/s, теглеха 3 песни за 24 часа. Основно се разменяха дискове, но шибаната игра беше на 4 диска и никой не искаш да я записва и никой я нямаше. Един ден ми звънна един приятел и беше много надъхан, цитирам по памет "намерих някакъв олигофрен, който ще ми продаде 4-те диска за 7 лева". За сравнение, празен диск струваше 80 ст., записаните вървяха по 4-5 лева на диск, така че си беше абсолютна сделка. Направихме партията, презаписахме ги вкъщи, което отне няколко часа с тогавашните записвачки и бях готов за KOTOR, играта, кяото бях чакал година и нещо да излезе. Буквално имах сънища как я играя, преди да е излязла. 😄
KOTOR се развива 5000 години преди филмите. Пак има космически кораби, съществуват си джедаи, сити, извънземни и т.н., технологиите отново са високи, но са по-различни, отколкото сме свикнали. Вероятно решението е взето, за да може да се разкаже оригинална история, необременена от наследството на филмите. Тогава още излизаха и прикуълите, които отнасяха масивен хейт и може би не искали да свързват играта с основните филми и по тази причина. Самата история няма да я спойлвам, ако не я знаете, но стига да кажа, че е по-добра от последните 6 филма. 😃 Ако можеше да съществуват само оригиналната трилогия и KOTOR, щях да съм напълно щастлив човек, но все пак живеем в кошмарната вселена. Тук има прикуъли, Дисни филми и не мога да отида на българското беломорие и да си плащам с райхсмарки.
Светът на играта те грабва мигновено, буквално всеки страничен герой на всяка планета има някаква историйка, която допълва вселената. Всяка интеракция е озвучена, като има известна скатавка. Примерно можеш да си говориш с основните герои и имате диалози, но повечето мисии са свързани с извънземни, които си бърборят на техен език, а отдолу вървят английски субтитри. Интеракциите със субтитри преобладават. 😄 В самия свят има страшно много неща, които да правиш. Можеш да се състезаваш със swoop-ове, нещо като pod-racing от Phantom Menace, можеш да играеш тяхната версия на блекджек (pazaak), можеш да се учиш да хакерстваш, да крафтваш айтеми, да взимаш странични мисии. Също доста от решенията, които взимаш се отразяват на героя ти и го тласкат към едната или другата страна на силата. Важи и за останалите герои в партията ти, на които също можеш да влияеш.
Играта се развива на 5 планети + финалната локация и е огромна. Има значение в какъв ред ще минеш планетите, защото някои са по-трудни от други. Също има значение как ще си обучиш героя и с какви скилове. След третата планета имаш бос битка с Малак и там се прецаках за пръв път. Разбрах, че съм си развил героя грешно и че нямам достатъчно айтеми. Наложи се да почна отначало и този път всяка аптечка, стимка, буустър и каквото се сетиш се складираше религиозно. Изпадал съм в какви ли не нелепи ситуации. На Татуин има една мисия, в която трябва да влезеш в лагера на пясъчните хора, но мисля, че беше стелт мисия. Проблемът? Пясъчните хора са максимално имбави и просто те пръскат от бой ако те усетят. Ако нямаш сейв и те убият, след това нямаш шанс да си вземеш тялото. Аз нямах сейв. 😄 След като ме отрепаха, бях останал със 7 кредита и отидох на блекджек масите. Тактиката беше изпипана, влизам и играя докато не се усмихне късмета (разбирай, ако не се усмихне, връщам сейва). Събрах към 1000 кредита така, купих някакви базови неща и успях да си взема тялото след два дена гриндене.
За самата история, не искам да пускам спойлери, но ще спомена няколко момента. Буквално от тук тръгват герои, които са пръскани от маркетинг в следващите 20 години, поне в Star Wars медията - Реван и Бастила Шан. Отделно разбираме интересни неща, като кои са мандалорците и откъде са се взели (правят сериали за тях в днешно време), кои са ситите и откъде са се взели (правят ретардирали сериали за тях в днешно време), даже им отиваш на планетата в един момент, какво има в светлинните мечове и как работят и още много такива неща.
Мога да пиша цял ден, но ще спра до тук. Ако не сте я играли и имате времето, направете го, няма да сбъркате. Скоро имаше римейк, но просто не мога да се пречупя и да го пробвам.