Хелоин по принцип не е лош празник и е келтски по произход. Просто заради огромната вълна ирландска миграция към САЩ, американците си го припознават в началото на 20-ти век и от там тръгва всичко. Както и Коледа, е тежко комерсиализиран и тая работа с ходенето и просенето на сладки и костюмите си е сравнително нова измислица.
Glam4o Щото Коледа е измислена в Петрич.
Що се отнася до "български" празници, напълно ми е ясно, че християнството е гръко-еврейско по произход, но инкорпорира страшно много местни традиции. Нещата, които считаме за обичаи са си по-скоро наши, а не привнесени. Тук идва въпросът, че никой не празнува празниците както са замислени вече - никой не пости, нито готви нечетен брой яденета, не пали бъдник и не излиза да коледарства с мъжете (жените, ако има да четат, може да сте лазарки, хем е топло тогава). Повечето хора се отдават на пиене и ядене и ги боли шперца. Обезкоренени сме като нация и Хелоин едва ли ще влоши нещата, още една такава глупост.
Все пак ми е адски смешно, че стана опорка на американофилските кретени в България и още един повод да се кълнат във вярност на господарите. Не са ви проблем руснаците, проблемът си остава слугинажа, който не се умори да се дупи на падишаха, без значение дали е от изток или от запад. Отделно, че е още по-абсурдно, как това ходене за лакомства не е пригодено към градската среда въобще. Горките лапета по панелките не знам какво ще правят като има отвори комшията, който не е изтрезнявал от 45 години и им даде отхапано парче луканка.
На кратко, който се радва, да си празнува. Положението е изтървано отдавна, така че няма как да навреди.