THE ENEMY Самият случай си е доста интересна мистерия, доколкото помня съм срещал и в редит някакви пичове да обсъждат подобни случаи и дори са успявали да ги разрешат накрая.
Като един истински сержант, на когото разследването му е в кръвта и мой добър онлайн приятел, няма как да не се опитам да те зарибя по темата. Един от най-популярните случаи в Reddit е този на Kris Kremers и Lisanne Froon - две момичета, които изчезват докато са на екскурзия в Панама.
Твърде вероятно е да си чувал за него, като има всякакви конспиративни теории, които са подкрепени от различни необясними събития, например това, че два месеца след изчезването им се появява раницата на едно от момичетата, чиста и суха, при положение че местна жена твърди, че не е била на това място предния ден. Също така, около 90 снимки са направени с техния фотоапарат в една от нощите, които могат да се тълкуват по различни начини, но най-странното е, че една от тях е изтрита.
Аз вярвам в най-простата теория и въпреки многото странности около случая, мисля че са се загубили и са загинали в джунглата. Странните снимки вероятно са опит на едното момиче да използва светкавицата, за да види в тъмното, като по това време другото може би вече не е било живо.
Интересно е да се проследи и активността на телефоните им след като си прочел за възможните теории и да се опиташ да напаснеш нещата.
На 4-ти април батерията на телефона на Фрун пада след 05:00 часа и телефонът никога повече не бива използван. iPhone-ът на Кремерс периодично се включва, за да се търси обхват. Между 5 и 11 април iPhone-ът бива включван няколко пъти, но без никога повече да бъде въведен правилния ПИН код (или изобщо не е бил въведен ПИН, или грешен такъв). На 11 април телефонът е бил включен в 10:51 часа и е бил изключен за последен път в 11:56 часа.
1 April 2014
iPhone 4 (Kremers)
16:39h – call attempt 1 (112)
Samsung Galaxy S III (Froon)
16:51h – call attempt 1 (112)
2 April
iPhone 4 (Kremers)
08:14h – call attempt 2 (112)
06:58h – call attempt 2 (112)
10:52h – call attempt 3 (112 and 911)
13:50h – check signal 1
(unconfirmed information: call attempt 4 (112 and 911) with short-time connection to GSM)
16:19h – check signal 2; the phone is turned on the whole night.
3 April
iPhone 4 (Kremers)
09:32h – call attempt 3 (911)
11:47h – check signal 1
15:59h – check signal 2
07:36h – the phone is turned off.
4 April
iPhone 4 (Kremers)
10:16h – check signal 3
13:42h – check signal 4
04:50h – check signal 3
05:00h – check signal 4; the battery is empty; no further activity.
5 April
iPhone 4 (Kremers)
10:50h – check signal 5
13:37h – check signal 6 (no PIN)
6 April
iPhone 4 (Kremers)
10:26h – check signal 7 (no PIN)
13:37h – check signal 8 (no PIN)
11 April
iPhone 4 (Kremers)
10:51h – check signal 9 (no PIN)
11:56h – switched off after 1:05 h; no further activity; 22% battery left.
Възможно е Кремерс вече да не е била измежду живите след 4-ти април и Фрун да го е пускала, само за да провери дали има обхват. Има теории, че някакви диваци са ги убили и не са знаели как да пуснат телефона и да използват фотоапарата, други обвиняват техния тур гид, който се държал странно, но ми се вижда невероятно той да се върне на местопрестъплението вечерта в опасната джунгла, за да прави някакви рандъм снимки. 😃 Някои дори споменават свръхестественост като възможност, но аз не вярвам в подобни аномалии. Хората винаги търсят логични обяснения и задават въпроси защо момичетата са направили това, защо не са постъпили така, но не всички се замислят какво е да си изложен на тези сурови условия - не се знае какво са яли, сигурно са пили води от заразени реки, било е пълно с всякакви твари, били са паникьосани и изплашени до смърт. Едва ли много хора биха взимали рационални решения в такава ситуация.
Все пак всеки може да си прецени за себе си, затова случая е толкова интересен, аз лично в продължение на няколко дни мислих за него. Снимките са наистина зловещи. Иначе нахвърлям повечето неща по спомен, би било по-добре ако пиша в реално време, когато следя даден случай, защото се усещам колко неща съм забравил. Споменах и когато @baikiro ме помоли да пращам класации за филми, че буквално след няколко месеца не помня по-голямата част от тях.
STARRCADE Пак ЕГН-то се обади не когато трябва.
Не си сам, братко, ако откриеш някаква подходяща медицина, свиркай. 🙁