Ray Charles
Рей Чарлз (Ray Charles Robinson) е американски певец, пианист, композитор и аранжор, роден на 23 септември 1930 г. в Олбани, Джорджия. Често го наричат „Бащата на соула“, защото именно той смесва госпъл, блус и джаз в един нов, емоционален стил, който променя музиката завинаги.
Рей започва да губи зрението си на около 5 години, вероятно заради глаукома, и напълно ослепява на 7.
Въпреки това, той научава Брайловото писмо и се научава да свири на пиано, орган, кларинет и саксофон в училище за слепи деца във Флорида.
Самият Рей често казвал:
„Аз не съм сляп музикант — просто съм музикант, който не вижда.“
През 1950-те години Чарлз комбинира госпъл вокали с блус ритми, което се смята за раждането на соула. Получава 17 награди „Грами“, включително награда за цялостен принос.
Georgia on My Mind“
Песента, написана първоначално от Хоуги Кармайкъл, става емблематична за Рей Чарлз. През 1979 г. щатът Джорджия официално я обявява за своя химн, именно във версията на Рей.
Рей се бори дълги години със зависимост от хероин, но успява да я преодолее в средата на 60-те. Има 12 деца от 9 различни жени.
Бил е известен с невероятното си чувство за хумор и с това, че винаги е обичал живота, независимо от трудностите.
Рей Чарлз умира на 10 юни 2004 г., но оставя след себе си безсмъртна музика.
През 2004 г. излиза и биографичният филм „Ray“, в който Джейми Фокс играе Рей Чарлз и получава „Оскар“ за най-добра мъжка роля.
https://www.imdb.com/title/tt0350258/

Рей Чарлз не позволявал да бъде наричан „сляп гений“, защото смятал, че геният е „твърде голяма дума“ – просто бил човек, който „живее чрез музиката“.