Ако бачи Хамил беше младо куче, би могъл да игре жокера и на голям екран. Би било интересно да го видим в костюма и грима. Анимационна му версия ми малко over the top, което може да звучи абсурдно, предвид, че това е Жокерът, но да, Хамил за мен преиграва.
Никълсън е класика и за мен това е комксовия Жокер на голям екран... това го казвам като неразбирач на комиксовата материя, щото знаете, че не чета комикси. Филмите на Бъртън обаче имат типична комиксова атмосфера за мен. Мрачни и в същото време цветни и странни, със много особен тон и персонажи, където дори и градът Готъм си има собствен характер, с особената си архитектура, със смесени готически, стиймпънк и нео-ноарски елементи. Във тоя филм само жокерът на Никълсън пасва идеално, нито един от другите.
Леджър обаче винаги обаче ми беше най-интересен за гледане. Единствен той прави филмът The Dark Knight гледаем за мен, щото и преди съм казвал, че Батманът на Нолан е една взимаща се прекалено насериозна боза, просто защото Нолан го беше страх да направи комиксов филми, затова превърна Батман в криминален трилър едва ли не. Пича прие проекта за да си направи пуш на кариерата и да лапне големите кинти. Да кажа все пак, в една странична нотка, че съм надъхан за Одисеята догодина, но си имам едно на ум, щото от Нолан може да се очаква да превърне древногръцката митология в скучна историческа хроника. Все пак, спечели си най-накрая тъпия оскар, дано вече се отпусне и да спре с типичните си задръстении.
За другите жокери нямам какво да кажа, освен че този на Хуакинчо ми е любим, чисто като външен вид. Като персонаж е тотален кък, лигльо и депресант. Първият му филм ставаше горе долу, макар че почти нищо интересно не правеше там. Втория филм вече не можах да го изтърпя. Тотална излагация. Иначе тази му визия, особено с цигарката, е топ жокерщина:
![