Господа, събрали сме се тук, за да обявим финалните резултати от играта! Двамата детективи изпратиха своите становища. Публикувам ги дословно:
@Diego Aires : "Становище за убийството на Митранди Вихрониев
След като аз - детектив Диего Айрес – проведох обстойно разследване по повод извършеното брутално убийство на селянина Митранди Вихрониев и подложих на кръстосан разпит петимата заподозрени Горун Вихрониев, Невелин Вихрониев, Гюлю Вихрониев-Дулата, Ивица Игнасиев и Януари Креолски заедно с колегата детектив Васко и още много колеги като Хюсню Чобан, татко Ръза, Месут Гюнер, детектив Коджак, инспектор Гаджет, детектив Шерлок Холмс, детектив Ейдриън Монк, детектив Филип Марлоу и Патрик Джейн-Менталиста, стигнах до следните изводи за всеки от уличените в престъплението – като се има предвид и това, че при аутопсията не се установиха следи от лекарства в кръвта на убития, нито такива от видимо насилие по трупа му:
Горун Вихрониев – единият син на жертвата – е много съмнителен. Той до последно се защитаваше, отговаряше на зададените въпроси, но от друга страна е поддържал много тесни връзки с бизнесмена Ивица Игнасиев. Особено факта, че сам се постави под домашен арест страшно ме усъмни в невинността му. Нищо чудно да е задушил жертвата с възглавница.
Невелин Вихрониев – внукът на жертвата и синът на Горун Вихрониев – се подложи на детектор на лъжата. И отговори на всички въпроси истинно. От всички той изглежда, в интерес на истината, най-малко съмнителен. Но въпреки всичко, не го изключвам като потенциален извършител на деянието.
Гюлю Вихрониев-Дулата – другият син на жертвата. За този екземпляр, каквото и да кажа, би било малко. Абсолютен патологичен пияница и човек с подчертана сексуална склонност към животни, абе болен човек отвсякъде. Това, обаче, засилва моите съмнения в него още повече като извършител на престъплението, тъй като може да не помни или да се преструва, че не помни какво е направил.
Ивица Игнасиев – местният бизнесмен и конкурент по имущество на Митранди Вихрониев – това беше най-подозрителният и арогантен субект през цялото време. Изобщо не спираше да иззема функциите на детективите по време на разследването, да влиза в конфронтация с тях, да ги учи, едва ли не, как да си вършат работата. Едвам го изтърпяхме, в интерес на истината. Невъзможен човек!
Януари Креолски – ратаят на Митранди Вихрониев – за него ми беше най-трудно да помисля и разбера каквото и да е. Този човек отговаряше най-адекватно на въпросите от всички, не се конфронтираше и беше доста дисциплиниран. Все пак смятам, че ако той е замесен в престъплението, няма начин да го е извършил сам, а в комбина с поне още някого от гореизброените.
Заключение:
С оглед впечатленията, направени от страна на всеки един относно извършеното престъпление, начина им на поведение по време на седемте дни кръстосани разпити и техните доводи, аз, детектив Диего Айрес, заедно с колегата си детектив Васко и всички гореизброени следователи в началото – считам, че:
Убиецът на Митранди Вихрониев е: неговият син Горун Вихрониев.
@Vasko : "Ето го и становището за случаят Митранди Вихрониев
Беше много труден този случай, в началото всеки мълчеше и нищо не ми казваше, докато аз не взех нещата в свои ръце и не започнах да търсия доказателства. Първо отидох на местопрестъплението, което беше кошарата. Първото, което направи впечатление е голямо количество кръв. Това беше първата улика, след като разпитах заподозрените, единственият, който каза, че е имал проблеми, при които се появява кръв е Гюлю Вихрониев. Което ми даде точна картина, че той е бил там. Но преди да се случи всичко, нека обясня, Гюлю е бил до тоалетна и не е забелязал, че отново му е тръгнала кръв от задните части, тъй като е бил пиян до козирката. Въпреки това обаче, той е отишал в кошарата, за да види как са животните и при по напрягащо движение, кръвта от задникът му се е увеличила и така е отишла по цялата кошара, след това, както пише и алибито му. Той е отишал в кръчмата, за да продължи пиенето си. Другата улика, която видях на местопрестъплението е стълбата, за това нещо също съм питал заподозрените, като някой ми казаха, че действително са използвали стълбата тогава. Това бяха Гюлю, Януари и Невелин. Но отрекоха, че са били по едно и също време с жертвата Митранди Вихрониев, понеже неговите отпечатъци са също по въпросната стълба. Най-подозрителен от всички ми беше Ивица Игнасиев. През цялото време този човек вярваше, че е невинен, но по самото му лице личеше, че има нещо общо със случаят. Дори и то да е минимално. След като исках неговите отпечатъци, аз разбрах, че той всъщност ни лъже, че е от Русия. В системата на МВР никога не е въвеждан такъв човек във руското посолство. Тогава аз се запитах, че има нещо нередно в алибито на този човек, понеже той каза, че работи с руснакът Сергей Иванович, с който двамата правят бизнес. Който с всяка изминала секунда си мисля, че не е легален и това е още една причина да го задържим. После моят колега Диего Айрес каза, че също го е проучил и е разбрал, че е издирван в Украйна. А и нека да не се забравя и най-силната улика от всички и тя е голямото му приятелство със един от синовете на жертвата - Горун Вихрониев. Буквално Ивица не спря да го защитава, а по всички останали, включително и по жертвата. Той хвърляше обиди. Тогава аз прехвърлим разпитът към Горун, от него не успях да взема много информация, но ми направи нещо нещо силно впечатление, и то е неговото аругантно поведение. Той през цялото време се мислеше за нещо повече от останалите и винаги защитаваше своят приятел Ивица, при всеки опит да го разпитаме подробно. Нека да отбележа и факта, че те двамата с Ивица не се подложиха на детекторът на лъжата, докато останалите го направиха. Та какво знам аз за Горун, исках досието му и там видях много интересни неща. Първо момчето има криминално минало - обвиняван е за кражби и бракониерство, както и няма ловен билет. Но винаги си е плащал гаранцията и не е лежал зад решетките. Това ми засили още повече съмненията, защото има шанс Ивица Игнасиев, неговият добър приятел, да му е пращал пари, за да си плаща гараницията. Все пак са най-добри приятели. Следващият заподозрян беше Невелин, доста мълчаливо хлапе, само говореше за пъзели и нищо повече, но аз не се спрях! Исках информация за него и получих! Дадена ми беше информацията, че това момче обича да пътува сам из селото и страната, разбра се, че и знае няколко чужди езика, освен български, а пък последната улика беше, че не обича глупостите или както той ми каза по-време на разпита - нелогичните твърдения. Та навежда ме на мисълта, че замисляйки се сега, докато пиша това становище, всъщност Горун е имал полза от синът си Невелин. Не го е обичал, но е извличал полза от него. И това ме навежда, че го е инструктирал да кара някъде лекарствата за сърдечна недостатъчносът на своя дядо и да ги хвърля някъде, където полицията няма да ги намери. Връзва се с информацията, която има, че обича да кара колата си сам! И да не забравям и последният заподозрян Януари Креолско - ратаян, подчиненият на дядо Митранди - доста спокоен човек беше, винаги се опитваше да помогне с каквото може и в нито един момент не ми е давал повод да го подозиран. Ако има нещо общо, то ще е шок и за мен! Та нека направим картина на случилото се!
Всичко е започнало с лекарствата за сърдечна недостатъчност, Невелин е получил инструкция в този ден от баща си Горун да ги изхвърли, както е правил всеки път, когато ги е купувал. Но да ги хвърли някъде, където няма да бъдат намерени, извън имотът. След като това се е случило, Горун се е обадил на своя приятел Ивица и му е казал, че е разбрал за двете завещания, които баща му е написал, без да знае, че едното. В случаят смятам, че това е на Невелин, което е фалшивото. Горун обаче не е знаел това и е казал на приятелят си Ивица, че ще получи цялата собственост на баща му и така давата ще управляват фермата! Минаваме и към нощта на убийството, Митранди отива в кошарата, след като Гюлю вече е в кръчмата и заварва потресаваща гледка, цялото място е в кръв...Той се ядосва, даже търси и хапчетата си за сърдечна недостатъчност в този момент, но както винаги, не ги намира! В този момент, Митранди започва да чисти кръвта, докато прави това обаче. Той се качва върху стълбата, която е в кошарата и в този момент се появява синът му Горун Вихрониев, който му казва, че знае за двете завещания, като добавя, че иска Митранди да смени името на едното. Това, което е предназначено за неговият син и да го прехвърли на Ивица Игнасиев! Това ядосва дядото и той получава мини инфаркт, който го кара да падне от стълбата. Падане, от което получава синини и охлузвания, но не умира. При тази гледка, Горун не се стрестира, а напротив. Той е готов на всичко, за да получи неговият приятел Ивица дял от фермата! Той започва да влачи тялото на Митранди към стаята му. Тялото на старецът обаче не е леко и на младежът му отнема доста време. Все пак успява някак да го завлече на мястото, където иска, което е стаята на жертвата. Където е намерил и завещанията! Горун взема химикалката, успява да сложи баща си върху един стол и му казва да напише ново завещание, в което да пише, че Ивица Игнасиев получава цялата му собственост. Дядото тръгва да го пише, той вече няма избор, но преди да го завърши. Той губи съзнание и не може да довърши написаното...Това изнервя синът му Горун, той го бута върху леглото, взема възглавницата и започва да претиска лицето му с нея...Дотакава степен се е привързал към Ивица Игнасиев, че убива собственият си баща заради него...Минават се няколко минути и Митранди Вихрониев умира, след като бива задушен от собственият син си син - Горун Вихрониев...Тук обаче не приключва случаят, понеже изведнъж младият мъж осъзнава, че това, което е направил не е било правилно. Той поваля трупът на баща си върху пода и започва да го влачи обратно към кошарата...Всичко това става в резултат на паника, Горун буквално не е знаел какви ги върши от гняв в тази нощ. Гняв, който е породен от фактът, че баща му не иска да направи това, което той иска. Отново му отнема много време, но нощта е дълга и младежа успява да върне тялото на баща си в кошарата. След това на Горун му хрумва, че може да инсценира смъртта, като все едно е инцидент. Той взема телефонът от джобът на баща му, звъни на 911 и поддава мълчаливото обаждане към органите на реда. Всичко се случва чак на другата сутрин. Може да си представите за каква омраза става дума...Трупът на Митранди Вихрониев е седял цяла нощ в кошарата, докато се случи това...Казвам ви, за цялата си кариера като детектив не съм виждал такова нещо...И колкото и Ивица Игнасиев да отрича, ако дядото беше му написал името и беше получил цялото му имущество, то съм сигурен, че щеше да намери начин да вземе и дяла на Горун Вихрониев...Просто двамата са неразделни приятели и са готови на всичко, за да са добре...Най-тъжното е, че всеки е бил на някъде или е спял по това време и никой не е успял да чуе нищо...Брутално, изключително брутално...Това е моето становище за случилото се. Становището ми е направено с оглед на наличните доказателства."
С оглед на двете становища и посочените факти, аз в качеството си на Съдия-следовател, произнасям следното:
Убиецът е Горун Вихрониев( @STARRCADE ), той е задушил своята жертва с възглавница! Ще лежи в затвора 30 години, понеже има опасност да извърши ново престъпление, след като бъде пуснат на свобода, а именно, да атакува новия собственик на земята, която е искал да придобие - сина си Невелин!
Това е разкритието на база техните становища. А ето и какво всъщност се е случило(историята): Митранди Вихрониев е страдал от сърдечна недостатъчност и е пиел по две таблетки Бизерба всяка вечер. Това е огромна доза и той е подозирал, че не му остава много време на този свят. Решил е да направи завещание и да уреди последните си земни дела.
Горун, неговият по-голям син разбира за намеренията на баща си, а и му е ясно, че не би прехвърлил на него имотите си, заради диаметрално противоположните си мнения какво трябва да се направи със земята. Той измисля сложен план: Заменя таблетките Бизерба с таблетки Апигенин - сходно изглеждащи на вид, но напълно различни. Апигенин е силно приспивателно покачващо нивото на хормона мелатонин и с две таблетки човек би заспал дълбоко.
Той се е промъкнал в стаята на баща си, след като всички заспали, и го задушил с възглавница. Знаел, че ако това е местопрестъплението, неговите отпечатъци щяха да бъдат намерени незабавно и заради това обстоятелство му хрумва идеята да завлече трупа на баща си до кошарата, където държи говедата. Взел близката стълба и го довлякъл с нейна помощ на покрива. От там го стоварил директно на земята, а при сблъсъка се получили и синините и охлузванията по тялото на жертвата!
Горун разчитал, че щом никой не го е видял, а и е променил местонахождението на трупа, освен това не е оставил следи по самото тяло, то се е спасил от ударите на закона. Надявал се е, че старецът не е подготвил все още своето завещание и той ще получи всичко като най-възрастен наследник. Но не е предполагал, че двамата детективи имаха името му, написано в становищата си! Поздравявам ги със следната песен, която става theme song на сезона:
Така, от трите основни въпроси в играта, двамата детективи успяха да отговорят вярно на два(кой е убиецът и как е извършено престъплението) и печелят играта! Отговориха уклончиво на въпросът защо, бяха наясно че е свързано със завещанието и земята, но им бягаше точният контекст. Въпреки това бяха достатъчно убедителни по другите два показатела, за да заковат виновника за убийството.
Забележки и пояснения: Кръвта по кошарата наистина е от Гюлю, но тя не е там от дълго време, а напротив - при използването на жокера си за болнично лечение, Гюлю окепази предполагаемото местопроизшествие с кръвта си, бивайки ритнат от кобилката Йофка. В игра с рпг елементи всичко се случва в движение, тоест, кръвта се е появила във вечерта преди втория ден от разпитите, когато и детективите използваха възможността да разгледат местопрестъплението. Учуден бях, че не допуснаха тази възможност, което и щеше да наклони страшно везните към Гюлю, понеже в своята нескопосаност, той компрометира важно за разследването място.
Завещанията наистина са две и са написани от Митранди Вихрониев. Те са подписани от него по различни начини с химикалка, пишеща с невидимо мастило, което се разчита с инфрачервена светлина, купена от битака в Гъзурниците. Това с адресат Горун е подписано по следния начин - .|.. Това е последна негова подигравка със сина му от гроба, знаел е, че завещанието ще бъде разчетено от неговия адвокат Шафран Мюмюн след смъртта му, когато и да е това. Истинското завещание е това с наследник Невелин, като Митранди подсигурява другия свой син Гюлю с допълнително изискване да живее на територията на имотите до своята смърт. Което де факто значи, че те не могат да бъдат продавани поне в следващите 20-30 години или колкото живее Гюлю. Невелин и без това не желае да се разделя със земята на дядо си.
Ето съкратен вариант на резултатите от 1 сезон на "Кой е убиецът?":
Детективи:
@Vasko - Печели играта, решава случая и разкрива убиеца!
@Diego Aires - Печели играта, решава случая и разкрива убиеца!
Заподозрени:
Горун Вихрониев(@STARRCADE) - Убиецът в играта. Разкрит и от двамата детективи. Губещ!
Гюлю Вихрониев-Дюлата(@dmtbg) - Невинен, доказал своята невинност. Справил се с бонус задачата да подпомогне разследването с каквото може. Печели играта и изпълнява своята бонус задача!
Невелин Вихрониев(@yuliyan40) - Невинен, доказал своята невинност. Печели играта!
Ивица Игнасиев(@Rain) - Невинен, доказал своята невинност, но не се справил с бонус задачата си - да скрие истинската си народност. Той е разкрит, неговите бизнеси са конфискувани, а самият той е изпратен в своята държава, която напуснал нелегално - Украйна! В резултат на което положението за персонажа е 50% на 50%, не го намират за виновен, но губи всичко свое и отива да се бие в Украйна.
Януари Креолски(@THE ENEMY) - Невинен, доказал своята невинност. Той се справя със своята бонус задача да не позволи разкрития за неговото минало, което не е никак радушно - той е фалирал заради залози по казината и е минал в нелегалност в чужбина, а след това и в Гъзурниците. За негово щастие, никой не използва жокери срещу него и не се усъмни в персоната му. Печели играта и се справя със своята бонус задача в играта!
Това беше всичко за този сезон! Очаквайте скоро с няколко думи да кажа за играта на всеки играч и цялостното ви представяне. Аз съм много доволен от развитието в този сезон, нека той да даде своеобразно начало за още много силни и оспорвани сезони на играта в този форум!