Зависи каква е целта на човек. Да кажем, че искаш да станеш програмист - въпреки че съм записал висше образование, реално погледнато то няма да е голям game changer, тъй като се гледат самите умения. Ако не става нищо от мен, каквато и да ми е дипломата, никъде няма да ме вземат, защото в тази професия то не е голям фактор. Ползата при мен от висшето ще е социалният фактор. По природа съм си сравнително срамежлив, специално при запознанства, но в последните две години постигнах прогрес в това отношение и съм малко по-уверен, така че може би и това трябва да се обмисли, когато човек обмисля записване в подобен тип учебно заведение.
Има и такива професии, които изискват висше образование (или пък то просто е в голям плюс). Ключово е човек да осъзнае целия контекст на собствената си ситуация и да си постави конкретни амбиции, за да може да стигне до извода дали да го записва. В твоя случай ти имаш интерес към философията, според мен има варианти отвъд университетите - клубове, онлайн форуми и така нататък, а пък социализацията не знам колко ще се получи, тъй като доста от студентите в подобни специалности губят интерес страшно рязко, та голям късмет ще е ако се сформира някакъв кръг от хора, с които да си общуваш в дългосрочен план.