Rain Журналистите поне от 10 години мелят само колкото да не заспят така или иначе. Примерно не съм видял никой от нашите велики анализтори от 2022-ра насам да цитира един рускоезичен източник на тема какво се случва в Украйна. Не става и въпрос за кой е прав, кой е крив, или каквото и да е морализиране, могат да си осъждат Путин колкото искат, щом ги кефи. Но поне да извадят факти и от двете страни, вместо да пишат глупости (Русия има ресурси за 2 седмици, руската икономика е на колене, Русия ще превземе половин Европа, Путин е самозабравил се диктатор, Путин е смъртно-болен, Украйна никога не е дискриминриала рускоезичното си население и т.н.) За съжаление в днешно време журналистиката работи на принципа консеснус. Аргументите, които им се спускат от разните спонсори и институции се усилват през определените информационни канали, за да се промиват мозъците на масата слабо-заинтересовани хора. Но нито един от т.нар. журналисти няма да си облече бронежилетката и да отиде да види какво става на място, поне от българските едва ли. Няма и да вземат интервю от някой експерт, на който му е ясно как работи Русия като държава и как се взимат решенията там (централизирана и корумпирана система е, но нещата са по-сложни от Путин - диктатор). И за Украйна, която е тежко корумпирана копторна яма, пак няма да питат никого, ще си напишат каквото са им спуснали, защото е лесно и печелившо. И за всяка друго нещо са така, максимум да си станат от гъза и да питат някого на Витошка какво мисли за еди-какво-си, останалата част от страната не я бръснат за хора.
Това се прави масово от години и по всякакви теми, случаят със Шпигел от 2018-та ми идва на ум. На кратко, човекът е писал фалшиви статии (мисля, че бяха около 200 на брой) с години и на никого не му е пукало, защото не е разкрил нещо скандално. Просто е писал статийки, които или са скучни, или потвърждават някакви статуквени позиции.
https://www.theguardian.com/world/2018/dec/19/top-der-spiegel-journalist-resigns-over-fake-interviews