WCW Monday Nitro - 29 Dec 1997
Но Аркейд, беше ни обещана 98-ма, какви са тези скатавки? Спокойно, спокойно... понеже под "година" разбирам "от най-големия турнир до най-големия турнир следващата година", започваме по този странен начин. Добре поне че Старкейд е през Декември. Ако правех това за Феда, трябваше да почнем от Raw след Мания 14, което се пада Март-Април и да приключим през 99-та.
Малко предистория
Точно преди един ден се провежда Starrcade ‘97, кулминацията на 18 месеца билд на WCW vs. nWo историята. Няма да рекапвам целия турнир, случват се няколко важни неща, които трябва да имате предвид. Първо, nWo губят всички титли, които имат до този момент и те отиват в WCW кечисти. Второ, Ерик Бишоф и Лари Збиско се изправят един срещу друг, като е заложен контролът над WCW Nitro. Бишоф представлява nWo, Збиско - WCW. Специален съдия на мача е Брет Харт (това ще стане важно малко по-късно). Защо Збиско? Еби му майката, нямам представа защо този човек е толкова over с публиката. Мисля, че е някаква кеч легенда, но не съм чувал да го спрягат за такъв извън WCW. Не помня някой да го е споменавал във Феда следващите 20+ години, а те бяха пълни мастурбатори на тема територии по едно време. Збиско е коментатор към него момент и е много анти-nWo, понякога просто смъква слушалките и таунтва публиката, а те откачат. Виждал съм го многократно през 97-ма това, адски ми е странно. До ден днешен не съм получавал отговор защо толкова му се радват. Както и да е, Збиско печели и Nitro си остава собственост на WCW. Трето и най-важно, Хоган се изправя срещу Стинг за световната титла в тежка категория. Съдия на мача е Ник Патрик (който преди това го играе корумпиран nWo съдия на моменти). Според JJ Dillon, кейфейб президента на WCW, Патрик е изтеглен на рандом. Финишът на мача включва бързо отброяване от Патрик след легдроп на Хоган и по всичко изглежда, че Хълк ще запази титлата, докато не излиза Брет Харт и не рестартира мача, тъй като има съдийски правомощия за вечерта. Стинг печели след това и я вдига след 18-месечна вражда. Има само един, единствен проблем. Отброяването на Патрик изглежда напълно нормално… До ден днешен никой не иска да си признае дали е боч, или е някаква политикарска глупост. Съдията мълчеше като комунист дълги години, напоследък започна да твърди, че Хоган е сменил финиша докато са били на ринга. Не знам кое е вярно, но имаме преебан финиш върху и без това преебан финиш и е пълен мазаляк. Кевин Наш не иска да джоби и просто не идва на турнира, още една муха в супата. Като цяло не е събитие, което е запомнено ласкаво в историята, но в кейфейб е пиковия момент, в който WCW най-накрая побеждават nWo и най-накрая доброто и справедливостта триумфират. Имам ли новини за вас от бъдещето, момчета…
Let’s get ready to rumble!
Отварят с найтро гърлите (WCW мажоретки), които танцуват на ринга. Шавони и Теней са на коментар и се радват като цигани. Това ще продължи цяла вечер. Шавони пуска някакви лафове от рода, че nWo вече не било 4 Life, а 4 Losers. Збиско получава собствен ентранс и се присъединява на коментаторската маса. Настроението е приповдигнато както е подобаващо.
В откриващият мач е Glacier, който получава много див ентранс, с изкуствен сняг и светлини. Вероятно това е любимият ми джобър на всички времена. WCW са маниаци на тема крос промоции, но не успяват да уредят Mortal Kombat. Въпреки това си правят техни герои, като Glacier (Sub Zero), Mortis (Reptile) и Wrath (еба ли му майката). Отделно в WCW вселената сме виждали нинджи, мумии и Робокоп, така че нищо ново за тях. Пълен провал е всичко гореописано, но просто дизайнът и ентранса на Glacier винаги са ме кефели адски много. Както и да е, излиза Голдбърг и го убива за под минута. Още не сме в пълен Голдбърг режим, няма фойерверки и ентранса още не е с полицията, но феновете си откачат.
Джийн Окърлънд интервюира Брет Харт на ринга. Брет се насира да казва THE WCW, в което няма никакъв шибан смисъл, но ще продължи да го боли шперца по този въпрос до края на престоя му. Споменава, че в WCW има отлични кечисти, с които иска да премери сили - Giant, Lex Luger, Chris Benoit, Sting. Споменава и nWo боклуци и отрепки, както ги нарича, Наш, Скот Хол, Ранди Савидж, Кърт Хениг. Ще ги пръсне всичките от бой, защото е the best there is и т.н., nWo ще си платят. Стигаме до черешката, че споменава Хоган, който вече няма къде да бяга, нарича го страхливец и го предизвиква. Публиката в залата е много хайпната. Тъжното е, че този мач няма да го видим никога. Хоган и Брет имат проблеми още от Феда и не могат да се разберат кой на кого да джоби, така че този мач никой не успява да го случи.
Виждаме Рейвън и бандата му джобъри да седят в публиката. Рейвън дърпа промо срещу Беноа, който е победил Пери Сатърн предната вечер. После праща Хамър (пълно джаброни) на ринга. Беноа излиза и буквално се хвърля зад барикадата да ги млати, но изяжда боя. След кратък мач излизат всичките на ринга и го насмитат, след което излиза Mongo McMichael да му помогне. Който не е чувал за Монго е живял хубав и пълноценен живот. Бивш футболист, който става кечист и е пълен ужас на ринга, за сметка на това бутан до upper-midcard редовно, примерно е бил US шампион. Царски некадърник. Беноа и Монго са били част от новите Хорсмени с Флеър и Арн и там е връзката. Зареждащ сегмент като цяло, случиха се 100 неща, за момента не ме оставят много да си поема въздух. На фона на всичко това, в публиката видяхме великите табели “Raven fears soap” и “Mongo, go back to the Power Plant”. Power Plant-а е кеч школата на WCW.
Следва интервю на Окърлънд с Флеър. Рик е ядосан, че Брет Харт спомена една камара кечисти, но не и него. Ебава го, че списвал някаква колонка в Calgary Times (вестник от родния му град). Не съм много сигурен какво има предвид. Мисля, че след screwjob-а, Брет дава някакво интервю за въпросния вестник и обяснява всичко, чупейки и без това очукания към този момент кейфейб. Флеър вади вестника от Балтимор (където се намират в момента) и прочита как цитират Дейв Мелцер. Точно така, отидох чак в 97-ма и не мога да се измъкна от шибаняка Мелцер. Мерси Рик, да ти го тури стадо слонове. Мелцер е казал, че Флеър е най-великият в историята на спорта, защото винаги е консистентен. Тук билдват другата вражда, която така и няма да видим заради личните проблеми между Флеър и Харт. Тъжното е, че се чувствам хайпнат за неща, които няма да се случат никога. Поне в това направление се справят отлично.
Еди Гереро и Ултимо Драгън ще се бият за крюзър титлата, която Гереро е спечелил предната вечер. Драгън предаде Гереро за под 3 минути и имаме нов шампион. Не знам как се чувствам по въпроса. Теней споменава, че Драгън ще се бие за NJPW Junior титлата скоро. Може и да е в белт колектор периода му това. Не знам как се чувствам по въпроса. Интересно е, че взимат такива решения, но титлата се смени в джобър мач.
Хоган и Бишоф излизат и дърпат промо, в което обявяват финиша от миналата вечер за нелегитимен, понеже Харт е рестартирал мача. Fix it, JJ Dillon, това е общото им настроение. Хълкстера е в nWo пика си, изчистен на животно. Ще видим какво ще се случи по-нататък.
Хийнан се връща на коментаторската маса за втория час, Теней и Шавони не го искат грам. Говорят как ги е предал на предното Nitro (на Коледното Nitro нея година, nWo просто превземат шоуто и Хийнан остава да коментира с тях). Шавони е много разочарован и го нарича Weasel през цялото време, препратка към един унизителен развой за Боби Хийнан, в който го обличат в костюм на невестулка. Ще отбележа, че и тук има филър, примерно такива сегменти, но е несравнимо с нещата, които се случват в днешно време.
DDP излиза задно с Кимбърли (🔥) и новата си United States титла. Това е началото на мега пуша му и се надявам да стигна до враждата със Савидж, която е мръсен топ. Ще се бие с Мортис (Крис Кениън), който излиза придружаван от James Vandenberg. Ванденберг ще отиде в ECW след около две години, където ще се изявява като Sinister Minister. В TNA ще бъде същия образ, но под името Father James Mitchell. Който е гледал ранните години на Abyss, знае колко е зарибителен този образ. Тук се вижда, че има нещо в цялата му презентация, но още не е напипал жилката, така да се каже. Мортис ще има готина история с Рейвън по-нататък през годината, дано да стигна и до нея. Готин мач направиха за малкото време, което им беше дадено, Ванденберг само разсейваше рефера, но DDP спечели с Diamon Cutter out of nowhere.
JJ Dillon излиза и обявява, че решението за мача на Стинг и Хоган си остава. И нещо повече, Стинг предизвиква Хоган още тази вечер в мач-реванш за титлата.
Букър и Диско Инфрено ще се бият за телевизионната титла. Диско е шампионът и искам да кажа само “кур за Диско”. Един от най-незаслужилите кечисти с най-тъпите образи. Нарежда се достойно до имена като Принц Айукея и Куи Уи. Двамата направиха интересен мач все пак. Букър е много, ама много на ниво в този мач. Бяха на пълни обороти през цялото време. Букър спечели със салто легдроп от въжетата. Изглеждаше адски опасно, но го закова като едното няма нищо. И пак нов шампион. Коментаторите изтъкват, че така ще е в WCW, състезателно, като ги няма nWo боклуците да се месят.
Пак JJ Dillon, обяснява, как всички от nWo са скатали. Накрая излезе Бишоф и прие предизвикателството, така че ще видим реванша по-късно.
Следващият мач е Джерико срещу Кърт Хениг, който излиза заедно с Рик Рууд. На хартия доста добър мач, на практика се насраха да бочват. Джерико си прецака lionsault-а и се пльосна върху Хениг по гръб. Хениг все пак спечели с perfect plex, но изглеждаше адски недоволен. Задържа Джерико и си навря потните мъде в лицето му, докато лежеше, поне така изглеждаше. След мача, Джерико откачи и почна да блъска един стол в металната част на ринга. Тук май е началото на силния рън на Джерико, където изплиска легена и почна да краде маски от лучадори.
Скот Хол излезе и направи анкета. Мисля, че го прави почти всеки епизод от година. Пита публиката дали са дошли за WCW, или за nWo. Публиката всъщност му повтаря фразите и се кефи адски много. Доста си over, Чико, браво. Като цяло филър. Последва кратък сегмент с Nitro Party. WCW имат нещо като игра със зрителите. Събирате се, правите си Nitro Watch Party, записвате си реакциите, изпращате касетата и излъчват най-добрите. Видяхме доста зарибени фенове, имаше един маниак, облечен като DDP, друг като Роди Пайпър, един объркал компанията и облечен като Оуен Харт, но все пак го показаха. Някаква мацка показа храната, Macho Man Nachos, Harlem Heat Salsa и сирене за топкане Alex Wright, щото бил голям cheesball. Пълни кретени, много ме кефят, вече няма такива фенове.
Бъф Багуел излиза и дърпа кратко промо.
Lex Luger, I got something to say to you, Big man, total package
Lex Luger, you can’t beat Buff On TV
Lex Luger, You can’t beat Buff one, two, three
Lex Luger, You didn’t beat Buff in DC
And Lex Luger, if you want some more, let’s do it in Baltimore
Кефи ме Бъф, жалко за нереализирания потенциал. В следващата година ще стане адски оувър, заедно със Щайнер, но после е само надолу. Лугър го предаде за рекордно време. 😀 После каза в камерата, че иска да се бие с Мачо Мен.
И стигаме до мейн евента, имаме само 8 минути и половина до края, а Майкъл Бъфър е на ринга. Представя Хоган, после Стинг, който търчи към ринга и почва да налага Хълк. Мачът е адски бърз, никакъв филър и от двамата, счупват се от бой. Останаха ми 30 секунди и си викам, че ще има някаква намеса, но просто отрязаха фийда в типичен WCW стил. Спойлер: Стинг запазва. Ще разберем какво се е случило на следващото Nitro, защото има врътка.
Финални мисли
Кечът се е променил адски много. Пролича си, че е жестока война за рейтинги и даже за миг не ме оставиха да скучая и да се чудя какво друго мога да правя с живота си. Да, бяха наблъскали много мачове, които излязоха кратки, но всеки получи време да блесне, колкото и малко да беше то. Отделно, не знам какво им има на сегашните кечисти, но тук някакси са по-груби един с друг и изглежда повече като бой и по-малко като хореография. Нямаше никакво лежане и почивки в мачовете, нула филър. Да, няма и кой знае какви атрактивни изпълнения, но нещата, които видях, като за седмично шоу бяха предостатъчни. Естествено, имаше неща, които не ми харесаха, но така е със всяко нещо. Много по-живо и енергично предаване от сегашните. За нещастие, следващите Nitro-та ще станат по 3 часа и ще има повечко губене на време. Може даже да се наложи да гледам някой Thunder, понеже дебютира през 98-ма и първите няколко епизода трайхардват, случват се неща.