uncleG За мен това не е никакъв ред.
По-добре е от перманентна война, извинявай... Отделно, че да искаш в Дагестан да няма диктатура е все едно да настояваш САЩ да обърнат на монархия. Кавказ е много дълга и интересна тема. Регионът много прилича на Балканите, ако щете вярвайте.
Кадиров е по-скоро изключение, отколкото правило. В Чечня постигнаха споразумение за определена автономия след два напълно разрушителни конфликта. По-скоро го толерират, защото е про-руски, а не сепаратист. Но останалата част от териториалните субекти на РФ не се управляват по този начин. 😄
uncleG Не забравяйте, че точно благодарение на въпросното разпадане днес аз и вие живеем животът такъв, какъвто го познаваме.
Не е благодарение на разпадането. Руснаците нямаха пари да ни издържат през 89-та и общо взето ни подариха на Запада, заедно с още няколко държави. Всякакви красиви приказки за демокрация, свобода и т.н. са безпредметни в тоя случай. Сменихме един господар с друг. Клетката ни е златна и дават повече трохички, но морална разлика почти няма.
Разпадането на СССР през 91-ва е вече съвсем друга тема, но за мене е геополитическа катастрофа. Комунистите, каквито и да се, биеха по главата и имаше 70 години мир в региони, в които е имало столетия войни. Някои от тия народи в централна Азия са били на родово-общинен строй до 1921-ва и ако бяхме останали на ниво Руска империя, сигурно щяха да си стоят така. Пример ви давам с Казахстан, в който не стига че е имало 0% грамотност, ами не е имало стандартизиран език и писменост, да не говорим дали въобще е имало нация сред тия племена. Благодарение на СССР им стандартизират езика, провеждат множество образователни кампании и правят няколко големи инфраструктурни проекта, които да им обединят племената в някаква казахстанска идентичност. Шокиращо е колко общо намират хората помежду си като ги накараш да работят заедно. Буквално създават нация, която не е съществувала преди това. Арменците и грузинците, които постоянно се бият с мюсюлманите покрай тях изведнъж са принудени да намерят консенсус с народи като азербейджанския, например. Говорейки за исляма, СССР прекратява ислямизацията на цели региони, примерно Таджикистан, където остават около 5% мюсюлмани, а държавата си е светска, макар и комунистическа.
В днешно време знаем как стоят нещата с ислямския екстремизъм и в Кавказ, и в Централна Азия. Говорейки за Централна Азия, границите там са толкова измислени, че държави като Узбекистан са напълно ландлокнати и поради липса на търговски партньори, обикновено водят войни със съседите си за всякакви простотии.
Това ми идва на прима виста, сигурно има цели научни трудове изписани по въпроса. Трудно ми е да повярвам, че някой би искал още от същото при едно разпадане на РФ.