След като турнирът завърши, ще направя малко класации! Започвам с класиране на всички кечисти според качеството на представянията им в турнира, с изключение на контузения Gabe Kidd, тъй като имаше само един мач:
19 . SANADA - всичките му мачове бяха около средна работа. В някои от тях показа поне малко нормален кеч, но във всичките присъстваха в известна или по-често по-голяма степен cheat-вания, ref bump-ове и т.н., които сриваха качеството му. Само преди две години този човек се опитваха да го издигат като лице на компанията, между другото.
18 . Ren Narita - втори член на House of Torture в дъното на класацията, по подобни причини. Единственият му наистина стабилен мач беше със Zack Sabre Jr. на първата вечер, останалите бяха в специалитета на House of Torture, а дори и без намесите, просто не ме грабва особено. Вероятно ще го пуснат за световната титла другия месец, за да може ZSJ да си върне победата.
17 . EVIL - преди последния ден беше на последно място, но след силния мач с Takeshita го слагам пред другите двама от House of Torture. Всичките му други мачове бяха слаби или в най-добрия случай гледаеми, но пълни с всичките запазени марки на House of Torture. Публиката му се изкефи на финала срещу Takeshita и даже го подкрепяше, но като представяния не заслужаваше с нищо да бъде там.
16 . Drilla Moloney - оттук вече става по-трудно, тъй като имаше доста хора на сходно ниво. Moloney не направи лош първи турнир и имаше прилични мачове с най-добрите в блока (Takeshita, Shingo, ZSJ), но имаше и няколко посредствени мача, заради които го слагам по-надолу. Засега има какво да подобрява в мачовете си, въпреки че има атрактивен арсенал и визия.
15 . Callum Newman - повечето му мачове бяха в най-ниската част на карда, така че не е бил натоварен с някакви големи очаквания от компанията. Като цяло се представяше на едно константно прилично ниво за опенинг мачове и продължава добре развитието си. Имаше и една тенденция да залита към по-heel-ско държание в хода на турнира, така че сигурно имат някакви замислени неща за него и United Empire.
14 . Great-O-Khan - имаше един от най-добрите мачове на турнира със Sabre, в който имаше шанс да покаже background-а си в бойните спортове, както и един по-добър мач с Takeshita. Останалите му мачове бяха горе-долу биващи, с няколко изключения.
13 . YOSHI-HASHI - много добър мач със ZSJ, хубав такъв с Takeshita и останалите бяха на едно около 6/10 ниво. Интересно е, че от тоталния underdog в групата започна на победна серия и в един момент беше на първо място.
12 . Shota Umino - направи си силния мач със Sabre, в който дори го победи, имаше и още няколко стабилни срещи, както и някои не толкова интересни. За мен просто най-доброто му място е в midcard-а, вместо да се опитват да го бутат на сила в main event-ите.
11 . Oleg Boltin - беше си на едно константно добро ниво, без особени отклонения, като и всичките му мачове бяха около десетте минути и нямаше възможност да блесне повече. Въпреки това продължава да ме впечатлява и очаквам интересни неща от него в бъдеще.
10 . El Phantasmo - стабилни до много добри мачове с топ 3 на блока си, останалите му мачове бяха горе-долу ок. Интересно е, че от първите си 6 мача имаше само 1 победа и беше най-рано елиминираният участник извън Gabe Kidd.
9 . Hiroshi Tanahashi - Асото се раздаде за наистина кофти физическата си форма и направи един достоен финален G1, без да се изпочупи по средата, при положение, че имаше няколко по-дълги мача. Единственият му лош мач беше финалният срещу EVIL, който определено не завърши по начина, по който Tanahashi заслужаваше да бъде изпратен от турнира.
8 . Ryohei Oiwa - следващите за мен са горе-долу равни и ми е трудно да ги подредя. Много добър дебютен турнир за Oiwa, с един от най-интересните мачове за турнира срещу Uemura, силен такъв срещу Taichi и доста сносни такива срещу всички останали освен EVIL и SANADA. Очаквам големи неща от него в идните години.
7 . Yota Tsuji - въпреки слабия си booking още преди елиминациите, направи достатъчно добри мачове срещу всички без HoT, дори и да не беше замесен в най-силните мачове изобщо. Наистина се надявам да не бавят много повече ME момента му, тъй като вече е време да вдигнат него и още няколко момчета на следващото ниво, а специално Tsuji вече е готов за най-големите мачове.
6 . David Finlay - направи силен турнир и изкара добри мачове дори от EVIL и SANADA, което е достатъчно. Доста солидни мачове срещу по-силните имена в групата и един от мачовете на турнира с Takeshita. Беше човекът, който традиционно беше book-нат да тръгне слабо и след това да обърне на победна серия, за да се класира.
5 . Taichi - беше най-добрият избор за заместник на Goto и се раздаде наистина, правейки повече от добри мачове срещу почти всички в потенциално последен G1 run. Един от хората, които поне мен ме изненадаха приятно.
4 . Shingo Takagi - традиционно беше сред хората с най-добри мачове, въпреки че вече може би не е в точно пикова форма и не го и push-наха толкова. Два страхотни мача срещу Takeshita и ZSJ и достатъчно прилични такива срещу почти всички останали. Също и следващият претендент за Global титлата.
3 . Yuya Uemura - в класацията ми е първи в А блок. От новите звезди може би това е човекът, който най-добре се представя на ринга, вземайки предвид всички аспекти. Общо взето, направи добри мачове с всички и един от най-добрите за турнира с Oiwa. Голяма грешка беше за мен, че не стигна до елиминациите, много, много по-добре щеше да бъде той да бъде във финала вместо EVIL, ако искаха толкова Takeshita да спечели. И като мач, и като booking, и като правилна реакция от публиката.
2 . Konosuke Takeshita - победителят в турнира не беше тоталното MVP като миналата година, когато превъзхождаше сериозно новите момчета на New Japan, но отново се представи страхотно и направи силни мачове срещу почти всички, включително и няколко от топ мачовете на турнира. Наистина един от най-добрите кечисти в света в момента и е хубаво, че посредством партньорството с AEW, NJPW могат да го използват. Ако беше full timer (или стане близо до такъв), нямаше да имам грам оплаквания относно победата му, тъй като е перфектен за лице на промоцията на хартия. Също и подобри рекорда за най-дълга обща продължителност на мачовете в рамките на един турнир в историята на G1 Climax.
1 . Zack Sabre Jr. - имаше три мача по-малко от Takeshita, но въпреки това шампионът направи един от най-добрите си G1 run-ове изобщо. Много добри до отлични мачове срещу буквално всички участници в групата си и изкара най-добрия мач от горе-долу всичките си опоненти. За мен човекът в най-добра ин-ринг форма в света в момента, макар и да очаквам да загуби титлата преди Wrestle Kingdom от Takeshita. И наистина съжалявам, че явно не е толкова голям draw, колкото на компанията им се иска, защото просто се представя фантастично и е един от най-лоялните хора, които имат. Харесва ми и как през втория си reign промени поведението и започна да се държи много по-арогантно и по-брутално спрямо първия си такъв.
Топ 10 мачове. Възможно е и ако сега гледам всичко, да ги разместя, просто изреждам мачовете, които са ми направили най-добро впечатление.
10 . Zack Sabre Jr. vs. Shota Umino - Day 4
9 . Zack Sabre Jr. vs. YOSHI-HASHI - Day 16
8 . Zack Sabre Jr. vs Great O'Khan - Day 10
7 . Konosuke Takeshita vs. EVIL - Day 19
6 . Ryohei Oiwa vs. Yuya Uemura - Day 13
5 . Konosuke Takeshita vs. David Finlay - Day 17
4 . Zack Sabre Jr. vs Shingo Takagi - Day 12
3 . Konosuke Takeshita vs. Shingo Takagi - Day 6
2 . Konosuke Takeshita vs. Zack Sabre Jr. - Day 8
1 . Konosuke Takeshita vs. Zack Sabre Jr. - Day 18
Като обобщение, наистина се забавлявах с турнира и повечето шоута ми бяха приятни за гледане, като и ми беше доста интересно да следя развитието на по-новите звезди. Имаше си и по-силните мачове, макар и не в това количество като в най-добрите издания, тъй като както вече споменах, повечето участници все още имат доста накъде да се развиват и не се знае кога пак ще съберат толкова силен клас колкото в пиковите години преди пандемията. С Goto и Gabe Kidd съм убеден, че щяхме да видим и още повече хубави мачове. Проблемите идват най-вече откъм booking естество. Това трябваше да бъде турнирът, в който наистина да утвърдят някоя от новите звезди, което не успяха да направят. Tsuji едва-едва се класира и след това скандално отпадна от EVIL, Uemura не стигна доникъде, book-наха финал с аутсайдер срещу най-мразения heel уж за да издигнат Takeshita като babyface, а се получи обратното. Изпуснаха шанса да направят един хубав емоционален момент с последния мач на Tanahashi в турнира. Почти всичките мачове на House of Torture с EVIL, SANADA и Ren Narita бяха book-нати с отегчителни намеси и прочие, което смъкваше и от общото качество на турнира. И победителят също е нож с две остриета... Не се знае кога изобщо някоя от новите им звезди ще получи големия си момент, ако и Takeshita спечели титлата сега след два месеца и вероятно ще искат да направи добър reign. Не съм много голям фен и на това отново победителят да не си получава мача на Wrestle Kingdom, тъй като се губи престижът на самия main event, когато може да попаднеш в него и без да си направил кой знае какво. Ще видим как ще продължат оттук, тъй като не са в лесно положение и цифрите също го отразяват, а ако продължават да не book-ват правилно своите си хора, нещата няма да стават по-добре. Иска ми се да дам 8/10 за турнира, но заради грешките в booking-а оценката ми е 7/10.