Outliers - Malcolm Gladwell
Интересна книжка с доста фактология около успеха на упределени личности и какво го е захранил. По-скоро отива към публицистика, не толкова към self-help като жанр. Авторът разглежда кариерите на иноватори и пионери в индустриите си, а и в живота. Намира много интересни неща, примерно че 180 IQ не е единственото условие за успех. Направо ми потъна сърцето в стомаха, като прочетох за Крис Ланган, който е с най-високото IQ в света и общо взето не е направил нищо от себе си, защото му липсват социалните умения. Другото интересно нещо беше за 10-те хиляди часа упражнение, които ти трябват, за да станеш експерт в дадена област. Свръхуспешните хора, примерно Бил Гейтс, вече са имали 10-те хиляди часа преди да дойде правилния момент. Обикновено това става по щастливо стечение на обстоятелствата. Примерно даскалото на Гейтс е било първото, което е въвело мейнфрейм терминали и не е ограничавало достъпа на ученици до тях. Започнал е на 13, на 18 вече е имал часовете, на 20 уцели точно home computer революцията е започнал да продава софтуер.
Милиард години до свършека на света - Аркадий и Борис Стругацки
Не беше зле, особено първата половина, която е по-скоро завръзка. Слагам я някъде между "Пикник край пътя" (10/10) и "Понеделник започва в Събота" (1/10), така че солидна 5-6/10 повест. Типична тематика за Стругацки, огромен и ужасен свят, който е неразбираем от главните герои и това е превозно средство за философските им разсъждения. Общо взето става въпрос за един учен, който работи над някаква задача по астрономия и започват да му се случват разни странни неща, навестяват го привидения, странни телефонни обаждания, посещения от милицията. Ученият тръгва по лайняната диря и намира други като себе си и заедно започват да редят пъзела. Самата развръзка, обаче, не ми беше особено интересна, малко ми дойде скатавка.
So Good They Can't Ignore You - Cal Newport
Известен self-help, общо взето има няколко силни довода за намирането на удовлетворяваща работа с много примери.
- "Следвай страстта си" е ужасен съвет
- Трябва да създадеш достатъчно кариерен капитал като придобиеш редки и ценни умения
- Кариерният капитал можеш да го използваш да правиш неща, които са ти интересни. Може да са свързани с работата ти, може да са тангенциални. Общо взето разменяш кариерен капитал за свобода.
- Интересните неща се случват на ръба на познатото възможно. Т.е. хората с удовлетворяващи професии са превъртели скил играта и могат да се занимават с разработки, които бутат областта им напред, а това по дефиниция е интересно и удовлетворяващо.
Точка 4 е по-скоро бонус, точка 3 е може би ендшпила на книгата. Като цяло - нелоши съвети, представени на разбираем език. Другата му известна книга (Deep Work) някакси ми хареса повече. Помня, че я опатках за 3 дни тогава. Тази я слагам на втори място, но са доста близо.
Бирмански Дни - Джордж Оруел
Още не съм я приключил, но я слагам тук. Първата книга на Оруел. Личи му, че не е ошлайфан писател, но може да пише. Общо взето е базирана на преживяванията му като полицай в Бирма през 20-те години и преди това. Показва особено добре имперският манталитет на редовите англота и корупцията, която сее империята навсякъде. Имаше един-два пасажа, които бяха яко сдухващи (в момента съм на страница 100 от 300), така че ме накара и да чувствам неща. Общо взето не разочарова до момента.