Всяка пълна забрана за смяна на пола по документи в държава членка противоречи на правото на Европейския съюз (ЕС). Това гласи решение на Съда на ЕС в Люксембург, публикувано в четвъртък, съобщи пресслужбата на институцията.
Решението е по дело, заведено от българска гражданка, идентифицирана с фамилията Шипова, след отказ на българските съдилища да допуснат промяна на името и пола ѝ в документите ѝ за самоличност.
Новината за решението на Съда на ЕС идва, след като през февруари 2023 г. Върховният касационен съд (ВКС) в България прие решение, според което транс хората нямат право да променят юридическия си пол. То предизвика протести, които го определиха като „правен абсурд“.
Едно от най-големите безумия в западния свят (заради подобни примери не се определям като прозападен, произточен, просеверен и прочие) е транс-джендър идеологията, която набира все повече скорост в, за съжаление, развитите държави. Няма физически такова нещо като смяна на пола, който е биологично зададен. Всеки може да се определя, както желае, но няма никакво основание това като какъв се определя, да бъде взимано предвид от обществото, държавата, другите хора и да бъде приемано като някакъв факт, като някаква реалност, при осигуряването на права и задължения на лицето. И аз мога да се определя като животно, като марсианец, мога и да се определя за по-млад или по-стар, отколкото съм и така нататък, но това не означава, че на личната ми карта трябва да пише различни неща от физическата реалност, нали? Твърдо против съм да се прокарва в България тази античовешка идеология, която е в разрез с основните закони и принципи в света, в който живеем.