Днеска пускам три много любими "комиксови" филма Watchmen, V for vendetta и Sin city 😍
Трудно ми е да ги подредя, харесвам ги много всичките и съм ги гледал безброй пъти.
С @King of Jotunheim едно време сме говорили за Уочмен (Пазителите) - докато сериалът беше абослютна политкоректна простотия, то филмът е много близък да комикса и по мое мнение Снайдър е успял чудесно да предаде мрачната атмосфера на Алън Муур. Докато графичната новела е безспорен шедьовър, то с адаптацията му не е точно така. Много хора не го харесаха и вероятно си имат своите мотиви за това.

Така или иначе, аз не споделям резервите към Watchmen и намирам филма за страшно добре направен - включително онази супер нелепо дълга версия, в която е включена допълнително цяла един самостоятелна анимация.
За Sin City - първата част е уникална, втората е просто ОК. Съжалявам, че и продължението не се получи, но дори само кадрите с Eva Green да останат, пак си струва 😃 . Чел съм и комиксът, също страхотен кеф - мрачна ноар история, силно стилизирана, с много насилие и уникално култови герои. Родригез беше перфектният режисьор за адаптацията и се полуи класика.
За V for vendetta - филмът така навлезе в поп културата, че просто няма как да не сте видели (ако не друго, то поне) маските. И с право - много творби се опитват да третират темите за свободата в диктатурата и за личното отмъщение, но много малко успяват да го направят толкова добре, включително и така умело да вплетат двете неща в едно цяло. А Натали Портман прави велика роля тук. 💌
Комиксът го имам е на български и на английски и така и още не съм го чел 😃. Ако не ми мине черна котка път, тая година му е времето. Имам големи очаквания там, дано не разочарова.

За дисковете - бая зор видях, докато ги издиря. Вендетата е от Братислава чак, съпругата ми я домъкна от там. Уочмена не помня откъде го взех, но със сигурност го търсих много време и осоено се кефя, че е в два диска, с много специални материали. Watchmen е крайъгълен камък в историята на комиксите и има много яки документалка за това. Син Сити май си го намерих някъде в немския или английския Амазон, та ми го мъкнаха през цяла Европа, докато дойде до нас 😃